Frissen Vasból

2021.06.24. 13:28

Tetőző hőség! – Mire figyeljünk és mikor mérséklődik a meleg?

Ma van az év eddigi legmelegebb napja! A forróság több veszélyt is hordoz magában.

zaol.hu/vaol.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Alena Ozerova

Tetőzik a meleg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat alábbi videójában arra figyelmeztet, hogy csütörtökön eléri a csúcspontját az idei év első hőhulláma. Napközben sok napsütésre számíthatunk, a délutáni órákra 33 és 39 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére harmadfokú, míg Vas megyére másodfokú hőségriasztást adtak ki. A napi középhőmérséklet az ország döntő részén csütörtökön is meghaladja a 26, 27, az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén a 28, 29 fokot. A mai időjárásról szóló cikkünk ITT tekinthető meg.

Nagy a leégés veszélye

Az idő abszolút alkalmas a strandolásra, a Balaton Siófoknál jelenleg 27, a Velencei-tó Agárdnál 27,5 fokos. Nem árt azonban az elővigyázatosság, az UV-B sugárzás megyénkben is túlhaladhatja az extrémnek számító 8-as szintet, 8,4-es maximumot jósolnak – mutatja a honlapjuk.

Fotó: OMSZ

Ez azt jelenti, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napon való tartózkodást, inkább keressük az árnyékot. Viseljünk könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruhát és széles karimájú kalapot, használjunk lehetőség szerint napernyőt. Ne feledkezzünk meg a fényvédő krémről sem!

Vizet osztanak a hőségben

A kiszáradás elkerülése miatt kiemelten fontos a folyadékbevitel, hőség idején napi minimum 2 litert elfogyasztását ajánlják a szakemberek. A hőségriadó elrendelését követően szombattól megkezdi a vízosztást a GYSEV Zrt – számoltunk be róla. A vasúttársaság munkatársai a nagyobb állomásokon, Sopronban és Szombathelyen osztanak palackozott ásványvizet naponta 10.00 és 17.00 között. A szombathelyi önkormányzat közölte, nyitvatartási időben igénybe vehető a városháza légkondicionált földszinti aulája, több áruház közösségi tere. A városban található közkifolyók, ivókutak elérhetők. Erről részletesen ITT írtunk.

Tűzgyújtási tilalom van érvényben

Az egész ország területén tűzgyújtási tilalom van érvényben – mutatja a katasztrófavédelem térképe. Fokozott tűzveszély idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

Fotó: katasztrofavedelem.hu

Pénteken már jön a hidegfront

Péntektől lassú ütemben mérséklődni kezd a meleg, egy északnyugat felől érkező hidegfrontnak köszönhetően. Először csak az ország ezen felén várható enyhülés, majd szombatra már hazánk nagy részén is megszűnik a hőség. Pénteken és szombaton is számíthatunk felfrissülést hozó záporokra, zivatarokra. Jelentőst lehűlést azonban nem hoznak, a következő napokban várhatóan 30 fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/eletveszelyes-lehet-a-felforrosodott-auto-5048093/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=vaol&fbclid=IwAR1Al15azxSQCheeJMT8LOl33TvG60Kl6GN3ToGDVfTiwY6Nr-X5m7CWgDk

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/helyi-szakertot-kerdeztunk-meddig-marad-velunk-a-hoseg-5050376/

https://www.vaol.hu/orszag-vilag/mar-a-40-fokos-csucshomerseklet-sincs-messze-keddtol-hosegriado-lep-eletbe-5046638/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=vaol&fbclid=IwAR1KRjvJmsR3ocyKsyzJQZ-wWFscRE_KXrODUodOx7KqgBdFPxWC65jmNhA

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megmartoztunk-a-hus-habokban-ki-hogyan-veszelte-at-a-forro-napokat-fotok-5043539/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=vaol&fbclid=IwAR3ziOHNSV9uMgC9twQdKWjcNQZN7FpR89HdauQbB7IbD91tHFCjJJkxKwc

Forrás: zaol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!