Időjárás

2021.10.14. 08:15

Elérkezett a lélektani határ: csütörtök reggel lefagyott az autók szélvédője Vas megyében

Ha nem is volt vele sok munka, azért reggel már lehetett kaparni a szélvédőt, akik korán indultak a munkába.

vaol.hu

Fotó: Illusztráció

Idén is éles volt a váltás az évszakokat illetően, hiszen a múlt héten még 20 fok felett járt a hőmérséklet, napfürdőzhettek az emberek, aztán elérkezett ez a hét. A reggelek érezhetően csípőssé váltak, de napközben sem tudott igazán felmelegedni a levegő. Az emberek lélektani határvonala a hideg idő eljövetelénél az, ha már reggel le van fagyva az autó szélvédője. Ez a pillanat a mai nap bekövetkezett Vas megyében, ami nem is meglepő annak tudatában, hogy hajnalban 0 fok alá süllyedt a hőmérséklet, de reggel fél 7 magasságában sem volt Szombathelyen több 1 foknál.

Ami a csütörtök további részét illeti: változóan felhős, száraz idő lesz többórás napsütéssel, de estétől északnyugaton már lehet csapadék. Az északnyugati szél még gyakran élénkül meg. Délután 12 fok körül alakul a hőmérséklet – írja a koponyeg.hu.

Országos szinten pedig a Kőszegi Időjárás Előrejelzés nevű Facebook-oldalon arról írnak, hogy az éjszaka folyamán Bánkúton leesett az első hó az országban. Ráadásul nem is kevés: 10-15 cm. Az első havazás és hótakaró a hegycsúcsainkon nagyjából az év ezen szakaszában szokott kialakulni, síkvidéken erre még sok-sok hetet várni kell – áll a bejegyzésben, amihez fotót is mellékeltek.

Orvosmeteorológia

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. Az eső és a magas páratartalom a légúti betegsében szenvedőket (COPD) megviselheti, náluk nehézlégzés, fulladás jelentkezhet – számolt be a koponyeg.hu.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!