Frissen Vasból

2021.11.03. 07:00

Felhős napok jönnek a napos október után

Mintegy ötven órával többet sütött a nap októberben, mint a sokéves átlag. A hónapforduló azonban megváltoztatta a térség időjárását: mozgalmas, túlnyomóan felhős napok következnek.

Cseh-Egyed Bernadett

időjárás illusztráció, 20211102, ut, Perenye, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az októberi középhőmérséklet a sok napsütés ellenére is fél fokkal elmaradt a sokéves átlagtól. Bár 4-én még 26,6 Celsius-fokot mutatott a hőmérő a legmelegebb órában a szombathelyi meteorológiai állomáson, 26-án hajnalban már –1,8 fokig hűlt le a le­vegő.

– Az egész hónapra jellemző volt a nagy hőingás – mondta el lapunknak Pétervári Tibor, az OMSZ helyi észlelője. Hozzátette: mindössze 28 milliméternyi csapadék hullott októberben, ez csak a sok­éves átlag hetven százaléka. A jelenlegi számítások szerint azonban érkezik az utánpótlás.

Kedden virradóra 14 milliméternyi eső hullott néhány óra alatt Szombathelyen, és a következő időszak is csapadékosnak ígérkezik. Ezúttal a felhőké lesz a főszerep, bármelyik nap előfordulhat kisebb mennyiségű eső, zápor. Pétervári Tibor kiemelte: fagyra egy ideig nem kell számítani, csütörtök délután a feltámadó délnyugati szélben akár 16-17 Celsius-fokig is melegedhet a levegő.

Hét végére fokozatosan csökken a hőmérséklet, az évszaknak megfelelően egyre többször 10 Celsius-fok alatt maradnak az értékek.

Kiemelt képünkön: Felhőkkel köszönt be a november

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!