előrejelzés

2021.11.16. 07:00

Időjárás: napsütés helyett jön a szürke ötven árnyalata Vas megyében

Napsütésre aligha van esélyük a térségben élőknek a héten, folytatódik az elmúlt napokra jellemző szürke, nyirkos, párás idő. A helyzet a levegő minőségére is rossz hatással van.

Cseh-Egyed Bernadett

Időjárás, 20211115, ut, Lukácsháza, Unger Tamás / Vaol.hu

Fotó: Unger Tamás

– Anticiklon terül el Közép-Európa felett, és még napokig a szürke, alacsonyan fekvő rétegfelhőzet határozza meg időjárásunkat. Az elmúlt napokhoz hasonlóan párás, nyirkos időnk lesz ködszitálással – mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Hozzátette: a mostani és a téli időszakra jellemző, hogy a magasabban fekvő területeken, például a Kőszegi-hegység magasabb pontjain tiszta a levegő. Ez a rétegfelhőzet általában 50, maximum 300 méteren helyezkedik el, ezért a repülés körülményeit is megnehezíti. A hőmérsékletek is a sokéves átlag szerint alakulnak: éjszaka 0–5, napközben 5–10 Celsius-fok körüli értékeket mérhetünk. Éjszaka a tisztább, napközben a ködösebb területen lesznek alacsonyabbak az értékek.

Pétervári Tibor szólt arról is, hogy az alacsony szintű rétegfelhőzet alatt, mivel nincs légcsere és magas a páratartalom is, felhalmozódnak a közlekedésből és a fűtésből eredő káros anyagok.

– Akkor tisztulna ki a levegő, ha egy erősebb hidegfront esőt vagy szelet hozna, mert az előbbi kimossa, utóbbi kitakarítja azt, de erre jó ideig még várnunk kell – hangsúlyozta a szakember, aki szerint a következő napokban tovább romlik a helyzet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfői tájékoztatása szerint a nyugati határszélen még elfogadható, a főváros környékén kifogásolt, az északi országrészben több helyütt veszélyes a levegőminőség. Jó hír az allergiásoknak, hogy a pollenszezon véget ért, a parlagfű virágporának mennyisége országszerte jellem­zően most már az alacsony tartományban marad.

Kiemelt képünkön: Az alacsonyan fekvő rétegfelhőzet beborítja a vasi tájat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!