Időjárás

2022.04.24. 09:46

Több időjárási jelenség miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Vas megyére

vaol.hu

Fotó: Ráduly László

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nyugat felől mindenütt erősen megnövekszik, de délután előbb a Dunántúlon, este már keleten is csökken a felhőzet. Reggelig az ország északkeleti harmadán lehet helyenként eső, zápor, a déli óráktól viszont már több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, nagyobb számban a középső és keleti tájakon. A déli, délkeleti szél délnyugatra fordul, többfelé megerősödik, a Kisalföldön, az Alpokalján, valamint zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között várható, az Északi-középhegységben lesz a leghűvösebb, az Alföldön a legmelegebb az idő. Késő estére 11, 16 fokra hűl le a levegő.

Forrás: met.hu

Vas azon kevés megyék egyike, ahol két időjárási jelenség miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az Országos Meteorológiai szolgálat elsőfokú, vagyis citromsárga riasztást adott ki megyénkre a zivatarok és az erős széllökések veszélyei miatt. Az előbbi esetében az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Utóbbinál pedig várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Forrás: met.hu

Orvosmeteorológia

Erős melegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki - írja a koponyeg.hu. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!