Majdnem mint a trópusokon

2022.09.15. 16:52

Felhőszakadás Szombathelyen: 30 milliméter esett egy óra alatt

vaol.hu

Forrás: Wolf Ferenc

Több mint harminc milliméternyi csapadék hullott egy óra alatt Szombathelyen csütörtök kora délután. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelője elmondta: volt, hogy egy perc alatt három milliméternyi csapadék ért földet – ez pontosan a háromszorosa annak a mennyiségnek, amikortól felhőszakadásról beszélhetünk. 

A vihar 14:25-perckor volt a legintenzívebb a déli városrészen, ekkor nyugat, észak-nyugat felől 80 kilométer per órás széllökések érkeztek. Egy másik műszer pedig, amely az érzékelőjén áthaladó cseppeket számolja percenként, ekkor olyan értéket mutatott, amely jobbára csak a trópusokra jellemző. A szakember kiszámolta: ha egy órán keresztül folytatódik ez az intenzitás, a lehullott csapadék mennyisége eléri a 288 milliméter. 

A szupercella azonban tovább haladt Pécs irányába. A következő napokban sok csapadék várható, de már csendes, ismétlődő eső formájában. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet: mindössze 15 Celsius fok körüli értékeket mérhetünk a legmelegebb órákban – ez az október közepi átlagoknak felel meg.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!