Őszi időjárás

2022.09.15. 14:52

Vihar és felhőszakadás Vas megyében - Kidőlt fák, lecsapott a villám, folyamatosan vonultak a tűzoltók + olvasónk fotói, videói

Szombathelyen csütörtök délután 2 óra után néhány perccel érkezett meg a vihar, ami rövid idő alatt jelentős csapadékot hozott.

vaol.hu

Fotó: © Cseh Gábor

17.00 - Folyamatosan vonultak a tűzoltók

A délutáni vihart és a hirtelen lezúduló heves esőzést követő néhány órában kilenc káreseményhez riasztották a tűzoltókat Vas megyében, akiknek valójában csupán három esetben kellett beavatkozniuk - árulta el megkeresésünkre Balogh Eszter, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Egy szombathelyi gimnázium tornatermében vízbetörés történt, aminek következtében 20 centiméter magasan állt a helyiségben a víz. Mire a szakemberek kiértek, a víz elszivárgott. 

Nemesrempehollóson egy ház melléképületébe csapó villám okozott tüzet, az épület teljes terjedelmében égett. A tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal tudták eloltani a lángokat. Onnan a szakemberek egy gázpalackot is kimentettek.  

Szombathelyen két, az áramszünet miatt elakadt lifthez is riasztották a tűzoltókat, ám mire ők kiértek, addigra a karbantartó cég kollégái elhárították a problémát.   

Szeleste és Pósfa között egy felsővezeték szakadt le, Szőcénél és Szalafőnél fakidőléshez vonultak az egységek. Szőcén a helyiek eltávolították a fát az útról, a tűzoltóknak már csak az út letakarítását kellett elvégezniük. Szalafőnél a tűzoltók oldották meg a kidőlt fa elvontatását.

16.20 - Aluljáróban állt a víz Szombathelyen

16.15 - Az áramszolgáltató szakemberei dolgoznak a hibaelhárításon

Szombathely körülbelül kétharmadán továbbra sincs áram a kora délutáni vihar miatt. Ahogy korábban megírtuk, az egész megyeszékhely területén elment az áram csütörtökön 14.25 körül. Szombathely egy részén már sikerült visszaállítani az áramszolgáltatást, de a belváros nagy részén és a Szent Márton utca vonalától délre továbbra sincs áram. Emiatt a legtöbb üzletnek is be kellett zárni több órára. Az áramszolgáltató szakemberei dolgoznak s hibaelhárításon.

16.00 - Vízátfolyások

Szombathelyen a Jókai Mór utcától a Bartók Béla körúton egészen az uszodáig állt a víz az úton a Vas Megyei Katasztrófavédelem munkatársa is segíttetettek a vízátfolyások megszüntetésében.

15.40 - Több helyen is gondot okozott a vihar a megyében

 Szombathely gyakorlatilag teljes területén több mint egy órája nincs áramszolgáltatás, emiatt több átemelő szivattyú is leállt, így a nagy mennyiségű csapadékkal sem tudott megküzdeni a csatornahálózat. A Zanati úti aluljáró továbbra is járhatatlan emiatt, de több pincét is elöntött a víz. Szombathelyen az egyik gimnázium tornatermébe is nagy mennyiségű víz tört be. Nemesrempehollóson pedig villámcsapás miatt gyulladt ki egy melléképület. Szőce közelében két fa dőlt az útra a szél miatt, de már ezt az akadályt is megszüntették. 

 

A megye területén több kisebb baleset is történt, több helyen kerékpáros esett el, akik a felhőszakadásban nem tudtak időben fedezékbe húzódni, de több rafutásos és pályaelhagyásos baleset is történt, ahol jellemzően a nem megfelelő sebesség miatt történt meg a baj.

Az áramszolgáltatás kimaradása mellett több szolgáltatónál a mobilinternet is akadozott a megyeszékhelyen.

15.20 - Fakidőlés

Olvasónk jelezte, hogy Acsád után, a Bük felé vezető úton több méter hosszan vízátfolyás alakult ki. Ezen a szakaszon is óvatosan vezessenek! A településen rövid idő alatt 40 milliméter eső esett. A vihar fákat is kidöntött.

15.18 - Így alakult ki a délutáni zivatarlánc Kőszegnél

15.15 - Olvasónk videói a felhőszakadásról

15.10 - Munkatársunk beszámolója szerint a városban több kisebb baleset is történt a felhőszakadás alatt, jellemzően a nem megfelelő sebesség megválasztása miatt ráfutásos jellegű balesetek történtek. A hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen nagyobb víz áll az utakon, a szombathelyi Zanati úti vasúti felüljáró alatt sem lehet elmenni, mivel az áramszünet miatt az átemelő szivattyúk is leálltak, emiatt több mint fél méteres víz áll az úton.

15.00 - Olvasónk fotókat küldött az esőzésről

Információink szerint Szombathely déli részének nagy területén ment el az áram csütörtök délután, mikor villámlással kísérve felhőszakadás csapott le a térségre. Szombathely egy részén az mobilinternet-szolgáltatás is akadozik.

Korábban - Szombathelyen csütörtök délután 2 óra után néhány perccel érkezett meg a vihar, ami rövid idő alatt jelentős csapadékot hozott. A Széll Kálmán és a Nádasdy Ferenc utcák kereszteződésében felgyülemlett a hirtelen leesett esővíz, ami megnehezíti a közlekedést 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában