Időjárás

2022.10.05. 07:00

Az átlagnál borúsabb és esősebb szeptember után érkezik a vénasszony nyara Vas megyébe

Az átlagnál borúsabb és esősebb szeptember után az előttünk álló héten kiélvezhetjük a napsütést: 20-22 Celsius-fokot hoz a vénasszonyok nyara.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

Jó hírem van – mondja Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. A következő időszakban egy anticiklon alakítja időjárásunkat, csapadékra legelőbb jövő héten hétfőn, az esti órákban számíthatunk térségünkben. A napsütést gomoly- és fátyolfelhők zavarhatják, de visszatérnek a nyárias hőmérsékletek: általában 20, csütörtökön inkább 22-23 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok. Éjszakánként sem hűl 8-10 fok alá, a kora reggeli órákban azonban érdemes lesz fokozottan ügyelni a vezetésre, mert ködföldök előfordulhatnak. A szakember figyelmeztet: szerdán megélénkül a délnyugati szél, melegfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenynél előfordulhat fejfájás, fáradékonyság, csökken a koncentrációképesség.

Szeptemberben összesen 72,5 milliméternyi csapadék hullott, ez a 111,7 százaléka az 1991-2020 között mért átlagnak. A nap pedig 37,5 órával sütött kevesebbet az előző hónapban a szokásosnál. Az aszály enyhült az előző hetekben, az őszi vetést jól előkészítette a nagymennyiségű eső. A betakarításnak viszont kedvez a most kezdődő szárazabb időszak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában