Időjárás

2022.11.29. 07:00

Időjárás: Megvan rá az esély, hogy szánon jön a Mikulás

November utolsó napjaiban marad a felhős, párás idő. Várhatóan tovább romlik a levegőminőség.

Cseh-Egyed Bernadett

Még időzik az ősz, de már közelít a tél

Forrás: Unger Tamás

Az átlagnál is kevesebbet, 62 órát sütött a nap novemberben. A hónap utolsó napjaiban sem lesz változás: borongós, nyirkos, szürke lesz az idő – tájékoztatott Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelője, aki felhívta a figyelmet: a magas légnedvesség miatt könnyű megfázni, ráadásul várhatóan tovább emelkedik a légszennyezettség. A párás levegő a krónikus ízületi megbetegedésben szenvedők tüneteit is erősítheti, a beteg testrész fájdalma fokozódhat, mozgástere beszűkülhet. 

Kicsi lesz ugyanakkor a hőmérséklet -különbség a nappalok és az éjszakák között: a maximumok 5 -6, a minimumok 0 -2 Celsius -fok között alakulnak. Többször kell ködre, párás foltokra készülni – ezekből időnként szitálás várható, és a hét második felében kisebb mennyiségű csapadék is előfordulhat. Pétervári Tibor szólt arról is, csak négy nap csökkent mostanáig nulla fok alá a hő ­ mérséklet, várhatóan mintegy 1,6 Celsius -fokkal lesz enyhébb az idei november a szokásosnál. A csapadék mennyisége viszont megközelíti az átlagot – ez a hosszú száraz hónapok után jó hír. Bár a modellek még bizonytalanok, a szakember december 5–10. között vár jelentősebb változást a térség időjárásában: a lehűlés akár havat is hozhat Mikulásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában