Előrejelzés

2022.11.17. 07:00

Közelít a tél Vas megye felé: a hétvégére megérkeznek az éjszakai fagyok, akár hózápor is lehet

A magasabban fekvő hegyekben szinte biztosan, de síkvidéken is előfordulhat havas eső, hózápor a hétvégén. Jelentősen csökkenek a hőmérsékletek is, közelít a tél.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: MW/archív

Fotó: Katona Tibor

Folyamatosan változnak a modellek, nagyon nehéz most megmondani, mennyi csapadék hullhat térségünkben. Az azonban bizonyos, hogy változékonnyá válik, és télies fordulatot vesz időjárásunk: csütörtökön még 10, a naposabb helyeken akár 13 Celsius-fokot is mérhetünk, a hétvégére azonban megérkeznek az éjszakai fagyok és napközben is alig ér el majd az 5 fokot a hőmérő higanyszála – mondja Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelője. Megjegyzi: a napot nem nagyon látjuk majd a következő hetekben, mert vagy a felhők, vagy a köd miatt lesz szürkeség és sötétség. A sokéves átlag szerint száz alatt marad a napfényes órák száma az év utolsó előtti hónapjában. Így lesz ez most is – idén november közepéig mindössze 41 napfényes órát regisztrált a szakember. A hónap első fele az átlagosnál enyhébb volt, de ennek most vége, beköszönt az évszaknak megfelelő időjárás.  

Pétervári Tibor szólt arról is, a hónap első felében magas volt a légnyomás, ez is változik: a frontérzékenyek előbb meleg, majd a hétvégén hidegfronti hatásra készüljenek. A párás, ködös időben felerősödhetnek a krónikus légúti betegek panaszai is, és könnyen terjednek a cseppfertőzéssel fertőző vírusok – ezért különösen fontos a fertőzések elleni védekezés, a fokozott higiénia. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!