Égi jelenség

2023.01.27. 16:18

Ötvenezer év után tért vissza az üstökös - Vármegyénkből is megfigyelhető lesz

Február elsején 42 millió kilométerre közelíti meg a Földet a C/2022 E3 (ZTF) üstökös. Ezekben a hetekben a szabadszemes láthatóság közelébe emelkedik fényessége. 

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Az üstököst a Caltech kaliforniai Palomar Obszervatóriumában működő Zwicky Transient Facility (ZTF) égboltfelmérő program fedezte fel tavaly március elején. Az égi vándor február 1-én, azaz jövő szerdán helyezkedik majd el a legközelebb a Földhöz, 42 millió kilométerre. Mitre Zoltán, a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi referense érdeklődésünkre közölte: látványos, csóvás üstökösre biztosan nem számíthatunk és szabad szemmel is nagyon nehéz lesz megpillantani. A Hold növekvő fázisa szintén nehezíti a szabadszemes megpillantás esélyét. 
Az érdeklődők a napokban kis látcsővel, az északi égi pólus környékén ködös foltként figyelhetik meg az égi vándort. Hétvégén északi irányban a Sarkcsillag alatt egész éjjel megfigyelhető. Jövő héten a Zsiráf csillagképben mozog tovább. Február 10-11-én a már sokkalhalványabb üstököst a Mars bolygó közelében, a Bika csillagképben találhatjuk meg. 

Forrás: Schutterstock

 

A szakértfő hozzátette: az üstökös kereséséhez érdemes térképeket használni, az internetet ez könnyen megtalálható. A kicsit merészebbeknek pedig azt tanácsolja: hosszú expozíciós időt és fotóállványt használva próbálkozzanak az üstökös fényképes észlelésével.  
 
A C/2022 E3 (ZTF) üstökös egy visszatérő vendég, ötvenezer évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak idején járt itt utoljára. Az akkor élő Neandervölgyi emberek azonban nem biztos, hogy láthatták. Ha mégis, az teljesen kizárt, hogy észlelésükről bármit feljegyeztek volna. Az első emberi ábrázolások 40-32 ezer évvel ezelőttiek. Az égbolt ábrázolásához kapcsolható lascaux-i barlangrajzok pedig mintegy 17 ezer évesek - mondta el Mitre Zoltán, aki megjegyezte azt is: az üstököst kései leszármazottjaink már biztosan nem fogják látni. Mostani látogatása során keringési pályája olyan mértékben módosul, hogy valószínűleg soha nem tér vissza. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!