Köd és napsütés a folytatásban

2023.01.04. 15:29

Szentgotthárdon megdőlt a melegrekord, Szombathelyen a közelében sem volt

Ködös és derült napok váltják egymást a következő időszakban, egyébként hétfőig nem várható jelentős változás a térség időjárásában. Az éjszakák is enyhék.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotós: © Unger Tamás

Anticiklon peremén vagyunk, a frontok továbbra is elkerülik térségünket – mondja Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelője. Csapadék a héten nem várható. A napos tájakon tíz Celsius-fok fölé is emelkedhet a hőmérő higanyszála, de ahol nem oszlik fel a köd, ott nem lesz több 5 foknál. Éjszakánként 0 és -5 Celsius fok közötti értékeket mérhetünk, de helyenként kisebb talajmenti fagy előfordulhat - hajnalonként ezért tanácsos a megszokottnál is óvatosabban vezetni. A jelenlegi modellek szerint vasárnap megélénkül a délnyugati szél, ami hétfőre kiadós mennyiségű csapadékot hoz magával.  

A szakember szólt arról is: Szentgotthárdon megdőlt a harmincéves melegrekord. A Farkasfai állomáson - fekvésénél fogva - gyakran megszorul a meleg és születnek kiugró értékek. A vasi vármegyeszékhelyen az óév utolsó napján 14,4 fokot, január 1-jén pedig 12,9 fokot regisztrált – ez még messze van a 19,9 fokos rekordtól, amit 1989 decemberében két napon is feljegyeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!