Időjárás

2023.03.20. 15:38

Kezdődik a csillagászati tavasz, de követi-e a naptárt az időjárás Vas vármegyében?

Kellemes hőmérsékletekkel kezdődik a csillagászati tavasz. Érdemes lesz a szabadban tölteni a következő napokat, mert a hétvégétől a változékonyságé lesz a főszerep.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Unger Tamás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján arról ír: március 20-án, hétfőn 22 óra 24 perckor megkezdődik a csillagászati tavasz. A tankönyvek ugyan március 21-re datálják az napéjegyenlőséget, de az éppen úgy eshet március 20-ra, mint 21-re. A dátum csúszkálásának oka, hogy egy földi év nem pontosan egész számú többszöröse a földi napnak, egészen pontosan 365 nap, 5 óra, 48 perc, 46 másodperc. Ezért kellett bevezetni a szökőnapot, ugyanis az eltérés négy év alatt már majdnem 24 órát tesz ki.  

A naptárhoz igazodik a következő napok időjárása: a hétvégéig 15-20 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok, és csapadékra ugyan nem, de kisebb-nagyobb felhős időszakokra számíthatunk. Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője elmondta: pénteken az esti órától nő a csapadékhajlam: több ütemben érkezhető eső, záporeső, sőt, megjelenhetnek az első zivatarok is. Egyúttal csökken a hőmérséklet is: az óceán felől, észak-nyugatról hideg levegő éri el térségünket. Szombaton 10, vasárnap 10-14 fok körüli értékeket mérhetünk. A hét utolsó napján néhány órára úja kisüt a nap. Egy bőséges öntézésre egyébként nagy szüksége lenne a talajnak: márciusban mindössze 1 milliméternyi csapadék hullott, szemben a sokéves átlaggal, amely mintegy 30 milliméter. 

A középtávú előrejelzések szeszélyes, változékony, áprilist idéző időjárást ígérnek a hónap végére. Gyakran változik majd a felhőkép és a szélirány, gyorsan váltják egymást a frontok – ez megterheli a szervezetet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!