időjárás

2018.09.23. 07:10

Hidegfront hozta meg az őszt Vas megyébe

Melegebb volt szombat hajnalban, mint aztán egész hétvégén, gyakorlatilag néhány óra alatt beköszöntött az ősz.

Bakos Ágnes

Altocumulus opacus felhők Dél-Vas megye felett szombaton: a középmagas, nem átlátható gomolyfelhőket is hozta a hidegfront Fotó: Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

Szinte minden a modellek szerint zajlott – összegezte a hidegfront érkezését Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Szélerősödéssel kezdődött: szombat hajnalban 62 kilométer per órás lökést is mért az OMSZ, miközben 18,7 °C volt, ez a legmagasabb érték lett aztán egész hétvégén. Közvetlenül a front érkezése előtt kiszáradt a levegő, ezért emelkedett átmenetileg a hőmérséklet. Az eső néhány órával korábban érkezett, mint várták, összesen három milliméter hullott a vasi megyeszékhelyre. Azóta itt az ősz.

Altocumulus opacus felhők Dél-Vas megye felett szombaton: a középmagas, nem átlátható gomolyfelhőket is hozta a hidegfront Fotó: Szendi Péter

– Ez egy hónappal előbb beszokott következni, volt is erre próbálkozás a karnevál idején, de még utána szeptemberre is maradt 15 nyári nap – emlékeztetett az észlelő. Míg szombaton 13 °C volt a délutáni maximum hőmérséklet, addig pénteken nem volt messze a hőség: 28,1 °C volt a szombathelyi meteorológiai mérőállomáson. – Ha valaki azt hinné, hogy ez példa nélkül való, hát nem így van. 1947 szeptemberében 23 nyári nap fordult elő Szombathelyen, azon belül tíz napon volt hőség – idézte fel az észlelő.

Vasárnap reggel Szombathely felett Fotó:
Olvasó/Lőrincz Edit

Az évszakváltásnak mindenesetre ideje volt, hiszen a hétvégén beköszöntött a csillagászati ősz, egészen pontosan szeptember 23-án 3 óra 54 perckor volt a csillagászati értelemben vett évszakváltás. Ez azt jelenti, hogy rövidülnek a nappalok, a sötétség egyre nagyobb szeletet vesz ki a napokból, egészen decemberig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában