helyi időjárás

2018.02.25. 08:30

Hófúvás és extrém hideg miatt adtak ki riasztást Vas megyére (frissítve)

Kedd óta sárga riasztás van érvényben hófúvás miatt, vasárnap extrém hidegre is készülnünk kell.

vaol.hu

Hóátfúvások Bük felé Fotó: Unger Tamás

A Dunántúl déli felén előfordulhat néhol hószállingózás, de számottevő (> 1-2 cm) friss hó nem várható.

HÓFÚVÁS:

A hóval borított tájakon az élénk, erős északias szél hordja a havat. Főként Nyugat-Dunántúlon és a Dunántúli-középhegységben lehet hófúvásra számítani.

 

EXTRÉM HIDEG:

A legalacsonyabb hőmérséklet estétől főként északon és a Dunántúlon helyenként -15 fok köré csökkenhet. Az erős szél azonban az Alföldön is jelentősen rontja a hőérzetet. Csütörtökig a hőmérséklet várhatóan nem emelkedik fagypont fölé.

Forrás: met.hu

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Eleinte délnyugaton, majd a középső országrészben több lesz a felhő, és ott havazás, hózápor is várható, másutt több órára kisüt a nap. Az éjszaka második felében csökken a felhőzet, és megszűnik a csapadék. Holnap változóan felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, legfeljebb néhol lehet gyenge havazás, hózápor. Az északkeleti, északi szél többfelé megerősödik, északkeleten helyenként viharossá fokozódik. Nyugaton gyenge hófúvás előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -14 fok között várható, de a derült, havas, szélvédett tájakon hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2 és -7 fok között alakul.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye:

Társaságunk ma 13 óra 5 perckor feloldott a teljes útzárat a 87133-as jelű mellékút Szombathely és Bucsu közötti szakaszán is. Így Vas megyében már nincs érvényben teljes útzár hófúvás miatt.

Vas megyében egyébként jelenleg is mintegy 50, elsősorban mellékúti szakasz érintett hófúvásban, ezeken a területeken folyamatos rotációban mintegy 90 munkagép dolgozik, hogy a nagy erejű széllökések miatt a burkolatra visszahordott havat folyamatosan el tudjuk takarítani.

Az előrejelzések alapján ma még marad a viharos szél és így a hófúvások is, ezért mindenképpen arra kérjük az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaságunk megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatunk munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségünk megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.huoldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként teszünk közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról.

Továbbra is várjuk helyzetjelentésüket, fotóikat a [email protected] címre!

Az adott nap nevére kattintva elérheti  az elmúlt napok frissülő havas bejegyzéseit:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!