percről percre

2018.06.12. 13:58

Ítéletidő Vas megyében – Küldjön képet!

Várható időjárás szerda estig: Magas nedvességtartalmú, labilis állapotú levegő található a Kárpát-medence fölött, eközben egy gyenge hidegfront is hatással lesz időjárásunkra.

vaol.hu

Fotó: Olvasó/Mészáros Zsolt

A modellszámítások szerint kedd késő délután (hozzávetőlegesen 4-5 óra tájban) délnyugat felől zivatarrendszer érkezése/kialakulása várható a Dunántúlon. A heves zivatarok elsődleges kísérőjelensége a viharos szél lesz, akár 80-90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökésekkel. Tipikus narancs heves zivataros helyzet, ugyanakkor mintegy 10-20% eséllyel piros fokozat kiadása is szükségessé válhat. Az esetleges piros fokozat csak akkor kerülne kiadásra, amennyiben a széladatokban több mérőállomáson tapasztalnánk 100 km/h-t meghaladó lökéseket.

Forrás: met.hu

Éjszaka a zivatarzóna hevességéből veszítve kelet felé halad tovább, ezért az ország jelentős részében jelentkezhet zivatartevékenység. Az idő előrehaladtával a széllökések helyett a felhőszakadás kerül előtérbe, különösen a keleti, északkeleti tájakon.

Szerdán napi menettel alakulnak ki újabb zivatarok, ekkor a zivatarok elsődleges kísérőjelensége már a felhőszakadás lesz. A nagy légköri nedvességtartalom, és az ismétlődő zivatarok eredményeként egy-egy gócban akár 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Mindazonáltal nagy területen várható zápor vagy zivatar, így a csapadék összege akár országos átlagban is meghaladhatja a 10 mm-t. – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében szombathelyi polgármesteri hivatala.

Forrás: met.hu

16.20

Az alábbi fotót egy olvasónktól kaptuk. A képet Körmenden készítette.

Körmend – Jön a vihar Fotó: Olvasó

16.30

Szombathelyen megeredt az eső.

16.50

 

16.56

Vashosszúfalu Fotó: Olvasó

16.59

Lassan Bérbaltavárra ér a vihar Fotó: Olvasó

17.10

17 óra körül 10 percig szárazon esett a cseresznyenagyságú jég Vépen.

Kissomlyón diónagyságú jég hullott. Részletekért kattintson IDE!

19.30

Szentgotthárdon percekkel ezelőtt rohamosan beborult az ég,most szakad az eső, sötétszürke minden Fotó: Olvasó

 

19.40

A délutáni szupercella nyomán jég esett, most sokkal kiterjedtebb felhőzettel összefüggő, nagy kiterjedésű zivatarláncolat érkezik félelmetesen , az érkezésekor kifutószelekkel, előtte tolófelhőzet halad, villámlik . Az éjszaka első felében, éjfélig kitart, az eleje a legveszélyesebb, akkor van nagyobb esély a jégre – adott helyzetjelentést Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Fotó: Nagy Jácint
Fotó: Nagy Jácint
Fotó: Nagy Jácint

19.42

Erőteljes dörgés kísérte a sötétszürke felhőket Körmenden. Pillanatok alatt sötét lett.

Olvasó/ R. Renáta

19.48

Fotó: Nagy Dénes

19.49

Szentgotthárdon kb 15 perce kezdődött a vihar. Villámlás, dörgés, özönvíz szerű eső. – Tudtuk meg Horváth R. Lászlótól

Fotó: Horváth R. László

Fotó: Horváth R. László

19.55

Háromnegyed 8 körül leszakadt az ég Körmenden. Szakadó eső, hatalmas villámok, jég egyelőre nincs.

20.00

Érkezik a „szörnyeteg”...

Fotók: Olvasó/Mészáros Zsolt

20.06

Cákon az egyik Fő utcai ház 50 négyzetméteres garázsába ömlik be a víz, már fél méter magasan áll. A kőszegszerdahelyi ÖTE, a kőszegdoroszlói önkéntesek és a kőszegi önkormányzati tűzoltó-parancsnokság egysége is a helyszínen van, vizet szivattyúznak – tájékoztatott Balogh Eszter, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

20.23

Fotó: Olvasó/Hódos Tamás
Szombathely felett Fotók: Olvasó/Takács Péter

20.48

Magyarszombatfán pár percig esett a képen látható dió méretű jég. Fotó: Olvasó/ Ábrahám Ádám

Ön is fotózott? Küldje el nekünk a [email protected] e-mail címre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!