időjárás

2018.05.16. 07:00

Lehet, hogy aranyat ér, de már sok – Májusi eső Vas megyében

Megérkezett az aranyat érő májusi eső, kicsit több is, mint amennyit egyszerre el tud nyelni a talaj és a csapadékvíz-elvezető rendszer. Lesz még utánpótlás: szerdára és csütörtökre ígér még záporokat az előrejelzés.

Bakos Ágnes

Egy egész havi eső?

Szombathely 56,2 milliméternyi csapadékot kapott kedden éjféltől kora délutánig – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos jelentéseiből. Ehhez érdemes tudni, hogy 70 milliméter körüli a májusi havi átlagos csapadékmennyiség a vasi megyeszékhelyen – vagyis nem voltunk messze attól, hogy egyhavi eső érkezzen.

Összehasonlításként: tavaly egész februárban hullott 74 milliméternyi csapadék Szombathelyre.

A megye többi része is ázott, lokálisan hullott a csapadék. Balogunyom 24 óra alatt kapott 54 millimétert, Táplánszentkeresztről hasonló mennyiséget jelentettek, ahogy Tanakajdról is, Söptén és a Kőszeghegyalján pedig van, ahol 70 milliméter esett egy-másfél nap alatt.

Áll a víz

Ilyen mennyiségű csapadékot nem tud egy az egyben elnyelni a talaj, hiába volt rendkívül száraz már a felső húsz centiméteres réteg. És a csapadékvíz-elvezető rendszerek sem bírták sok helyen – ezt tapasztalhattuk megyeszerte. Szombathelyen a Temesvár utcába riasztották a tűzoltókat: egyszerűen megteltek az árkok, egy garázsba is befolyt a víz, a csatornafedők szabályosan emelkedtek, ahogy áramlott volna vissza a víz. A tűzoltók átemelőszivattyú segítségével szabadították meg a víz egy részétől a területet kedden, kevéssel dél után – mondta el Balogh Eszter, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

Olvasónk a Petőfi Sándor utcából küldött fotót nekünk, ahol unokájával Mariánnal áll a bokáig érő vízben Fotó: Olvasó

Szivattyúzni nem kellett, de állt a víz az Országh László utcában, az Újvilág lakóparkban. Egy tó lett az út helyén – mutatta a kedden reggel készült fényképeit egy ott lakó, Talabér Edina. Két autó is elakadt az utcában: a még csak kavicsos úton kiemelkednek a csatornafedelek, majd szintben lesznek, ha burkolatot kap az utca. Most viszont esővíz fedte a területet – aki nem tudja, hol kell kerülni, ráfut, fennakad a kocsival. Edina azt mondta, ők ilyenkor el sem indulnak otthonról – van már tapasztalatuk. Nem is kell, hogy egyszerre ennyi csapadék érkezzen, ha kevesebb esik, akkor is áll a víz a lakóparkban. Edináék két éve élnek itt, azóta küzdenek a vízzel: a vízszolgáltatótól, az önkormányzattól és a lakóházak kivitelezőitől is vártak megoldást, de legalábbis válaszokat – egyelőre nem kaptak. Marad a víz, legalábbis akkor, amikor esik. Márpedig eshet még, a legfrissebb prognózis szerint még ma és holnap biztosan ázik Szombathely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!