időjárás

2018.03.16. 15:30

Visszatér a tél: hó lesz és hideg

Ma akár öt centiméteres hó is hullhat, hófúvásokra is készülni kell, és a hőmérséklet is igencsak lehűl.

Budai Dávid

Hófúvásokra is kell készülni szombaton Fotó: Unger Tamás

Tavaszból télbe

A magyar közút március 16-án kiadott sajtóközleménye szerint az elmúlt napok tavaszias időjárása után rövid időre visszatér a tél, az ország északi és nyugati területein ráadásul szombaton és vasárnap az intenzív havazást viharos széllökések kísérhetik, így egyes térségekben hófúvásokra is számíthatnak a közlekedők, sőt, keleten és délen fagyott vagy ónos eső is várható. Mivel a társaság még hétfőn meghosszabbította a téli üzemeltetési időszakát, így a következő napokban is több mint hétszáz munkagéppel végzik folyamatosan a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

Fotó: Tóth Szabolcs

Időjárás Vas megyében

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője elmondta, pénteken jelentős mennyiségű csapadék hullott a megyében, több mint tíz milliméter. Szombaton délelőtt újabb csapadékhullám érkezik, eleinte eső, később aztán már hó formájában, ráadásul a jellemzően észak-északkeleti szél is egyre élénkebb lesz, akár 60-90 kilométer/órás széllökések is előfordulhatnak. Furcsa mód, a reggeli órákban lesz a legmelegebb: négy-öt fok, napközben aztán egyre hidegebb lesz, az esti órákra már biztosan fagypont alá zuhan a hőmérséklet.

Hófúvásokra is kell készülni szombaton Fotó: Unger Tamás

Akár a síkvidéken is lehet számítani öt centiméternyi hóra, a magasabb területeken pedig még többre. A lehullott hó a hideg miatt megmarad, ráadásul azt a szél is hordani fogja, így a közlekedőknek hófúvásokra és lefagyott útburkolatra kell számítaniuk.

Annak ellenére, hogy Vas megyére elsőfokú riasztást adtak ki esőre, hóra, és hófúvásra, nem nálunk lesz a legrosszabb a helyzet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján, szombaton délután az ország keleti és déli megyéiben a havazás előtt fagyott vagy ónos eső is hullhat. Vasárnapra a havazás kiterjed az ország teljes területére, de intenzitása a nap folyamán előreláthatóan folyamatosan csökken. A hideg azonban megmarad, reggel -5 fok, napközben pedig fagypont közelében marad a hőmérséklet, amit a szél miatt még hidegebbnek fogunk érezni. Napsütésben csak vasárnap második felében reménykedhetünk. A mostani időjárás jóval hidegebb, mint a megszokott, azonban hidegrekordok nem biztos, hogy megdőlnek, pedig lesznek helyek, ahol akár mínusz tíz fok is lehet majd éjszakánként. Hétfőn már csak futó záporok lesznek, a hideg és az élénk szél azonban a jövő hét közepéig megmarad.

A közútkezelő a következő napokban is az utak hierarchikus rendje szerint végzi majd a beavatkozásokat, ezzel együtt is az intenzív havazásban és főleg a hófúvásos területeken időszakosan téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, ugyanis a burkolatról letakarított havat a viharos szél szinte azonnal vissza tudja hordani az úttestre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!