szombathely

2017.10.10. 21:18

A munkaadó felel a tetőről leesett munkás haláláért

Tavaly nyáron volt a végzetes munkanap: leesett egy tetőről a munkás, belehalt sérüléseibe. A vádlott a munkaadó, aki megszegte a munkavédelmi szabályokat. Felfüggesztett fogházbüntetést javasol az ügyészség.

Bakos Ágnes

Biztonságos munkakörnyezetet kell kialakítani az építkezés megkezdéséhez Fotó: Szendi Péter

Egy hónap alatt elkészült a vádemeléssel a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya ugyanis szeptember 8-án zárta a nyomozást a tavaly nyáron történt halálos munkahelyi baleset ügyében. Egy hónap alatt elkészült a vádemeléssel a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya ugyanis szeptember 8-án zárta a nyomozást a tavaly nyáron történt halálos munkahelyi baleset ügyében. Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége a vád – tájékoztatott dr. Simon József főügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész. A munkaadó több munkavédelmi szabályt megszegett, ezért zuhant le az építkezésen a férfi tavaly nyáron. A vádirat szerint egy raktár tetőszerkezetének bontására szerződött a cég: hatan dolgoztak szóbeli utasítás alapján. Ketten fent, négyen pedig az épület mellett. A két dolgozót személyemelővel emelték a tetőre – testheveder, vagyis védelem nélkül. Az egyik munkás észrevett egy csavart az egyik tetőlemezen, és hiába szólt rá a munkatársa: kilépett az emelőből, hogy elvágja a csavart. A lemez megbillent alatta, több mint öt méter magasból lezuhant. Életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ahol két hónap múlva meghalt.Az ügyészségi közlemény azt írja: a balesetet az okozta, hogy a vádlott több munkavédelmi jogszabályt is megszegett. Például: hiába biztosított testhevedert a tetőn dolgozóknak, nem alakíttatott ki kikötési pontot a védőeszköz használatához. Az is a munkaadó mulasztása volt, hogy nem alkalmazott szakképzett, gyakorlott személyt a bontási munka irányítására, sőt: nem ismertette a bontási technológiát a dolgozókkal. A szombathelyi ügyészség azt javasolja a bíróságnak: kapjon felfüggesztett fogházbüntetést a vádlott.

 

A kiemelt kép csak illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában