Tűzeset

2019.07.05. 17:42

Lángra kapott az akácos aljnövényzet, a fenyves Kemenesmagasinál (frissítve)

Jelenleg több mint 15 hektáron ég az erdő alja, az egész régióból vonultak tűzoltó egységek oltani.

Merklin Tímea

2019.07.06

8.00

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye:

A tűz oltásánál közel nyolcvan tűzoltó hét gépjárműfecskendővel és négy vízszállítóval vett részt, az oltási munkálatokat nehezítette, hogy a területtől messze volt a vízforrás, így ingajáratban kellett megoldani a vízszállítást.

Fotók: Balogh Eszter tű.ftőrm.
mb.szóvivő

Nyolc hektár akác, tíz hektár fenyő és nyolc hektár tölgyerdő aljnövényzete és a közte lévő füves területek égtek Kemenesmagasi közelében pénteken délután. A helyszínre Szombathelyről, Sárvárról, Pápáról, Csornáról, Ajkáról, Kapuvárról hivatásos, Celldömölkről önkormányzati, Köcskről, Kamondról és Jánosházáról és Kenyeriből önkéntes tűzoltók és a Kemenesalja Mentőcsoport is érkezett. Az egységek több vízsugárral, több órás megfeszített munkával körbehatárolták, majd eloltották a lángokat. A tűz oltását nehezítette a szél és az, hogy a vízutánpótlást csak ingajáratban tudták megoldani az egységek, ugyanis a területtől messze volt a vízforrás. A tűz oltásának vezetését a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese végezte.

Magyarországon nem jellemzőek a dél-európai országokban előforduló nagy kiterjedésű erdőtüzek. A hazai erdőkben felszíni tüzek fordulnak elő, amikor az erdő talaján levő avar és egyéb elhalt növényi részek, kisebb cserjék égnek. Ha a tűz már a fák lombozatát is érinti, azt koronatűznek nevezik. A koronatüzek Magyarországon nagyon ritkák, ha mégis előfordulnak, kiterjedésük mindössze néhány hektárra korlátozódik.

A szabadtéri tüzek oltásánál a tűzoltók számára a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az erdőkben, mezőkön nem áll rendelkezésre oltóvíz. Egy településtől, mindenféle természetes vízfolyástól és tótól távol fekvő területre egy tűz esetén el kell juttatni a megfelelő mennyiségű oltóvizet. A tűzoltóutókon van bizonyos mennyiségű oltóvíz, azonban egy nagyobb kiterjedésű szabadtéri tűz esetén külön vízszállító járművekkel kell a helyszínre juttatni az oltóvizet.

A szabadtéri tüzek esetében mindig elsődleges feladat annak körülhatárolása és terjedésének megfékezése, ám ez nagy terület esetén nem könnyű. A tűz irányában pedig mindenkit értesíteni kell, ha a környéken települések vannak, a legrosszabb esetben az ott élőket ki kell telepíteni.

Aki szabadtéri tüzet észlel, a füsttel ellenkező irányba hagyja el a területet és haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot.

A szabadtéri tüzekre is igaz, hogy egyszerűbb megelőzni, mint megfékezni azokat. Néhány egyszerű szabály betartásával minimálisra csökkenthetjük a számukat:

• Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.

• Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos. Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés.

  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról.

  • Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani.

    • Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. Az, hogy hol van elrendelve tűzgyújtási tilalom, látható a katasztrófavédelem weboldalának nyitóoldalán: http://www.katasztrofavedelem.hu/

    • A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább 5 centiméter földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni.

    • Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.

    • Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert a száraz az út menti növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.

  • Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.

  • Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt pedig az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

    19:35

    Kemenesmagasi külterületén, Nemesmajor irányában kapott lángra az akácos aljnövényzet és a fenyves. Nyolc fecskendő dolgozott a helyszínen, kihívták a tűzhöz a pápai, az ajkai, csornai, kapuvári, sárvári szombathelyi hivatásos, valamint a celldömölki önkormányzati tűzoltókat, riasztották a pápoci önkénteseket is.

    A vízsugarakkal több oldalról támadva, több helyszínen oltják a lángokat, és kéziszerszámokkal igyekeznek megfékezni a tüzet, szikracsapókkal is dolgoznak, hogy eloltsák a pislákoló lángokat. A hivatásos és sportvadászok, a polgárőrök és a falubeliek is a helyszínre siettek, segítettek az autók elvezetésében, hogy az erdei utakon hol férnek el, biztosították az ivóvizet, az alpolgármester élelmet hozott a tűzoltóknak. Nehéz a dolguk, mert a fenyő között megül a füst, és csak maszkban tudnak dolgozni.

    Fotók: Balogh Eszter, VMKI

    17:42

    Lángra kapott az erdő aljnövényzete Kemenesmagasi külterületén, Nemesmajor irányában.

    A tűzhöz a pápai, az ajkai és a sárvári hivatásos, valamint a celldömölki önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral megkezdték a lángok oltását- írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában