előzzük meg a bajt!

2020.12.13. 09:35

Tanácsok a biztonságos online vásárláshoz

Az online vásárlásnak kockázatai is vannak. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsokat ad a biztonságos vásárláshoz:

police.hu

Forrás: pixabay.com

A webáruházakban történő vásárlás egyszerűen és gyorsan lebonyolítható a nap bármely órájában. Tisztában kell azonban lenni azzal, hogy az online vásárlásnak kockázatai is vannak.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az állampolgárokat, hogy a biztonságos online vásárlás érdekében, fogadják meg az alábbi tanácsokat!

- Az adott webáruházban történő első vásárlás előtt célszerű elolvasni a honlapon található vásárlói bejegyzéseket, illetve az egyéb fórumokon fellelhető értékeléseket.

- Első alkalommal ajánlatos kisebb értékű terméket rendelni, így meggyőződhet róla, hogy a kereskedő megfelelő minőségben, a vállalt kötelezettségeinek megfelelően szállítja-e le a megrendelt árut. Természetesen egyetlen rendelés szerződésszerű teljesítése még nem garantálja a kereskedő megbízhatóságát.

- A megrendelés leadásakor mindenképpen célszerű az utánvétes, azaz a termék átvételekor történő fizetést választani. Ebben az esetben, ha nem érkezik meg az áru, nem éri anyagi kár.

- Ha a szállításkor – a futár jelenlétében – az derül ki, hogy a csomagban nem a megrendelt termék van, vagy a visszaigazolt árnál többe kerül, nem kell a terméket átvenni és a vételárat megfizetni.

- Amennyiben probléma merül fel a vásárlás során, panaszával a webáruház üzemeltetőjéhez elektronikus levélben és postai úton is fordulhat, amelyre az üzemeltető harminc napon belül írásban köteles érdemben válaszolni.

- Az internetes apróhirdetések esetében a vásárlás sokkal nagyobb kockázattal bír. Ezeknél a vásárlásoknál sem a hirdetőről, sem a termékről nem áll rendelkezésre pontos információ. Amennyiben nem ismeri személyesen a hirdetőt, rendkívüli körültekintéssel és óvatossággal kell eljárnia! Ilyenkor még az utánvétes fizetés sem jelent garanciát, hiszen a fizetést követően lehet átvenni a csomagot és a tartalma csak ekkor válik ismertté.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában