fő az elővigyázatosság

2021.07.16. 07:00

Utánajártunk, mire figyeljenek a gazdák, hogy megelőzzék a tűzeseteket

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A szakembereik nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket és a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal, és megelőzési tanácsokat adnak.

VN

Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket ajánlanak fel a gazdáknak, ahol felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra is. Jó tudni, hogy a mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében külterületen tilos zöldhulladékot égetni, belterületen pedig csak ott szabad, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. De óvatosan kell eljárni, a legjobb, ha a nagy hőségben egyáltalán nem gyújtunk tüzet.

A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket, és akár az egész gabonatáblát. A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől. A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell tűzoltó készülék. A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.

A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkezni. Ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. Az üzemanyag-ellátó és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat. A gabonatáblán munkát végző munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.

Kiemelt képen: Gabona- és repcetáblák, tarló kapott lángra júniusban a szomszéd megyében, Tápnál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában