Bűnügy

2021.10.19. 17:00

Halott menekülteket találtak egy kisbuszban az osztrák-magyar hátárnál

Még jelenleg is nagy erőkkel keresik azt az embercsempészt, aki kedden 28 menekültett szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A „Kronen Zeitung“ információi szerint a Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak.

orf.at/vaol.hu

Fotó: APA/ROBERT JAEGER

Kedden az osztrák-magyar határ közvetlen közelében, a Cinaflvai Puszta területén tűnt fel az a kisbusz, melyet igazoltatás céljából állítottak meg a járőröző katonák. A jármű vezetője elmenekült a helyszínről, őt még mindig nagy erőkkel keresik a hivatalos szervek – írja a magyarok.orf.at.

Fotók: APA/ROBERT JAEGER

A keresésben a magyar rendőrség is részt vesz. Az intézkedés során 28 illegális menekültet találtak a katonák a jármű rakterében, két személy közülük nem élte túl az utat, ők már halottak voltak mikor a katonák megtalálták őket. A többi 26 személyt elfogták és átadták a rendőrségnek.

Burgenland tartományban korábban is történt már hasonló tragédia. 2015. augusztus 27-én az Asfinag autópályagondnokság egyik munkatársa fedezte fel az A4-es autópályán Pándorfalu/Parndorf mellett azt a 7,5 tonnás hűtőkocsit, melyben 71 illegális menekült holttestét találták meg. A három tettest azóta elfogták és éltfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A Burgenlandi Igazságügyi Hiavatal szerint a hermetikusan lezárt hűtőkocsiban legfeljebb három órára elegendő levegő állt a 71 személy rendelkezésére. Napokig eltartott amíg a holttesteket ki tudták emelni a járműből és hónapokig tartott a beazonosításuk is.
Az embercsempészek felett Magyarországon, Kecskeméten ítélkeztek, mivel a szerb határon a hűtőkocsiba zsúfolt menekültek már Magyarország területén életüket vesztették. Az ügy nemzetközi szinten is nagy figyelmet kapott. Néhány nappal a pandorfalvi tragédia után indult meg a menekülthullám. Tízezrek indultak útnak, hogy a Balkánon és Ausztrián keresztül Németországba jussanak.
A 2015-ös tragédia helyszíne Fotó: ORF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában