Frissen Vasból

2021.11.07. 08:00

Három ország tartott katasztrófa-felszámolási gyakorlatot Vas megyében

Magyar-osztrák-szlovén szervezetek működtek együtt a vihar- és vízkárok okozta bajban.

Merklin Tímea

20211106 nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat, Alsószölnök, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

„A 21. század hősei nem jelmezben, köpönyegben járnak, hanem a mindennapok hősei” – mentik a menthetőt.

Nemzetközi katasztrófa-felszámolási gyakorlatot rendeztek szombaton hivatásos és önkéntes tűzoltók, katonák és önkéntes települési mentőcsoportok részvételével.

 

A cél az volt, hogy a határon átnyúló katasztrófák felszámolásának hazai résztvevői és a külföldi szervezeti erők kialakítsák a hatékony és szakszerű beavatkozási eljárásrendeket. A feltevés szerint Vas megyét extrém vihar sújtotta, kidőltek fák, vízkárok keletkeztek, közlekedési balesetek történtek, a villám szabadtéri és épülettüzeket okozott, ezért volt szükség az összefogásra, a nagyszámú bevetés miatt leterhelt hivatásos katasztrófavédelmi szervek tevékenységének kiegészítésére.

A rendezvényen részt vett Metka Lajncsek, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja, Marek Kaminski ezredes, az Alsó-Szilézia állami tűzoltóság parancsnoka és Martin Smodis, a szlovén védelmi és mentési minisztérium muraszombati kirendeltségvezetője is.

A megnyitón Majthényi László, vasi közgyűlési elnök felidézte: a megye és a térség méltán híres az összefogásról; megköszönte mindenkinek, aki a szombatját arra áldozta, hogy részt vegyen a magyar-osztrák-szlovén együttműködés gyakorlásában. Amint mondta, jó volt megérkezni a faluba, amelynek határában katonák tájékoztatták őt – amint minden bejövőt ­– az itt zajló eseményről. Dr. Orbán István, a Szentgotthárd Járási Védelmi Bizottság elnöke hangsúlyozta: a 21. század hősei nem jelmezben, köpönyegben járnak, hanem a mindennapok hősei. Azok, akik most itt vannak, mentenek, és vállalkoznak arra, hogy a bajban segítő kezet nyújtanak, megoldják a nehéz helyzeteket. Kiemelte a csapat- és a küzdőszellem értékét, a bajtársiasság erényét, amelynek birtokában a jelenlévők példaképei lehetnek a gyerekeknek, akikben benne van a lehetőség egy jobb világ megteremtésére.

Fotó: Szendi Péter

Dr. Bognár Balázs Vas megyei katasztrófavédelmi igazgató elöljáróban elmondta, hogy a gyakorlatok forgatókönyvét az élet írta: a rendkívüli csapadék okozta károk, amiket nem egyszer kellett felszámolni. A feladatok balesetmentes végrehajtása után az igazgató értékelésében köszönetet mondott az osztrák (Wallendorf) és a három szlovén (Kapornak, Hodos és Domonkosfa) önkéntes tűzoltó egyesületnek, amely a határmenti együttműködés keretében ajánlotta fel a segítségét, a MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóaljnak, amely a gátépítésben és az eltűnt személy felkutatásában is segített, valamint gratulált az alsószölnöki, gasztonyi, rátóti és rönöki önkéntes mentőcsoportoknak, amelyeknek ez volt a nemzeti minősítő gyakorlata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában