Ne dőljön be nekik!

2022.07.28. 20:00

Ismét "unokázós" csalók garázdálkodnak Vas megyében, nagy összegeket próbáltak kicsalni

Horváth Balázs

Illusztráció

Forrás: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Információink szerint ismét "unokázós" csalók próbálkoznak Sárvár környékén, az elmúlt napokban több embertől is nagyobb összeget próbáltak meg kicsalni telefonon, de szerencsére eddig senki nem dőlt be, hanem jelentették az esetet a rendőrségen.

Korábban több esetben is hasonló próbálkozások történtek, jellemzően rokonnak, unokának vagy hivatalos személynek adják ki magukat a csalók és így próbálnak kisebb-nagyobb összegeket kicsalni. 

A Rendőrség korábbi közleményében az alábbi tanácsokat adta:

Mit tehet az áldozattá válás megelőzése érdekében?

- Minden esetben kérje el a hívó fél telefonszámát és szakítsa meg a beszélgetést!
- Hívja fel azt a hozzátartozóját, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozott és ellenőrizze a hívás valóságtartalmát!
- Amennyiben nem tud azonnal kapcsolatba lépni a „problémával” érintett rokonával, próbálja meg a munkahelyi telefonszámán felhívni, vagy a barátján, barátnőjén, házastársán keresztül elérni!
- Előfordulhat, hogy a csalók a bűncselekmény elkövetésére előre felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése céljából a rokonra vonatkozó valós információkat is közölnek, ezért idegenek előtt, nyilvános helyen, családi kapcsolatairól, magánügyeiről ne beszéljen! Ezekkel az információkkal a bűnelkövetők visszaélhetnek.
- A legfontosabb, hogy a család, a rokonok, a barátok sokat beszélgessenek a veszélyeztetett korosztállyal erről a jelenségről, a bűnelkövetésnek ezen formájáról. Készítsék fel idős hozzátartozójukat arra, mi a teendő, amennyiben ilyen jellegű telefonhívást kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában