Vádemelés

2022.07.29. 08:22

Kontár bádogosok csaltak ki nem kevés pénzt Vas megyei idős, beteg emberektől

Vas Megyei Főügyészség

Forrás: pixabay.com

A Sárvári Járási Ügyészség a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat három román állampolgárral szemben, akik a vád szerint képesítés és magyarországi bejelentés nélkül, kontár módon végeztek bádogozási munkákat. A két sértettől az elvégzett munka értékét többszörösen meghaladó munkadíjat kértek, az idős, illetve beteg sértetteket a hozzáértésük, és az elvégzett munka értéke tekintetében megtévesztették. 

A vádirat szerint a vádlottak közül ketten 2021 októberében, Sárvár közelében keresték fel a rokkant sértettet, a beleegyezését, jóváhagyását nem várták ki, hanem nekiláttak a cserére még nem szoruló ereszcsatorna lebontásának. Azt egy óra alatt lecserélték, mely munkáért az anyagköltséggel együtt összesen 800.000 Ft-ot kértek. 

A sértett nem tudta kifizetni a teljes összeget, ezért őt egy sárvári bankautomatához fuvarozták, ahol a pénzt felvette a sértett, és a vádlottaknak átadta. A vádlottak által szakszerűtlenül elvégzett munka értéke 257.000 Ft volt. A bűncselekménnyel a sértettnek okozott 543.000 Ft kár nem térült meg. Ezt követően a vádlottak 2022 márciusában, Sárváron keresték fel az idős sértettet és felajánlották, hogy az ereszcsatornáját lecserélik. A sértett elutasította a vádlottak ajánlatát, ennek ellenére elkezdték felmérni a lakóház ereszcsatornáit és rávették a sértettet, hogy cserélje le azokat. A sértett megkérdezte, hogy mennyiért végzik el a munkát, a vádlottak pedig közölték, hogy 16.000 Ft-ból el tudják végezni a cserét, azt azonban nem árulták el, hogy ez az összeg az egész munka díjára vonatkozik-e. A sértett beleegyezett, hogy lakóháza udvar felőli ereszcsatornáját lecseréljék, azonban a kontár vádlottak az egész ereszcsatorna rendszert lecserélték, arra hivatkozással, hogy nem tudják összeforrasztani a régi és az új anyagot. 

A sértett ismételt kérdésére, hogy mennyibe fog kerülni, a vádlottak csak annyit mondtak, hogy nem sokba, és engedményt is adnak neki. A 450.000 Ft értékű, több helyen szakszerűtlenül végzett munkáért az idős sértettől a vádlottak végül 950.000 Ft-ot kértek, amit a sértett kifizetett. A bűncselekménnyel okozott kár nem térült meg. A Sárvári Járási Ügyészség a mindkét bűncselekménnyel vádolt két vádlottal szemben végrehajtandó, míg harmadik társukkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta - közölte a Vas Megyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában