Előkészítő ülést tartottak

2022.09.28. 15:30

A kórházban meghalt a férfi, akit pulóverénél fogva vonszolt ki a hajléktalan szállóról egy biztonsági őr - Ítélet született az ügyben

Pulóverénél fogva vonszolta ki az öntudatlan, magatehetetlen férfit a hajléktalan szállóról az egyik biztonsági őr. Az akkor már nem lélegző, magára hagyott férfira egy ápoló talált rá. A sértettet a Mentőszolgálat munkatársai sikeresen újraélesztették, de később a kórházban életét vesztette.

Szombathelyi Törvényszék

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt 1 év 10 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. Elrendelte pártfogó felügyeletét, valamint kötelezte 366.681 forint bűnügyi költség megfizetésére - írja a Szombathelyi Törvényszék.

Ahogy korábban portálunkon is beszámoltunk róla, a tényállás szerint a vádlott 2018. április 1-jétől egy gazdasági társaság alkalmazásában állt, mint személy- és vagyonőr. 2020. május 8-án a Szombathely, Zanati út 1. szám alatt található Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelyén és Átmeneti Szállásán végzett munkát. A sértett aznap 20 óra 06 perc 45 másodperckor az átmeneti szálló épületébe a főbejáraton keresztül bement és elindult a hátsó bejárat, a dohányzó rész felé. Ezt követően a sértett az épületben ismeretlen módon öntudatlan állapotba került, majd a vádlott 20 óra 07 perc 14 másodperc és a 20 óra 07 perc 37 másodperc közötti időben az öntudatlan állapotban lévő sértettet a pulóverénél megfogva – a földön húzva – kihúzta a hátsó bejáraton keresztül az épületből, és a dohányzó részen, a hamutartó mellett háton fekvő helyzetben magára hagyta.

Egy szociális munkás 20 óra 16 perc 13 másodperckor odament az öntudatlan állapotban lévő sértetthez és észlelte, hogy a sértett nem lélegzik, ezt követően pedig szólt a vádlottnak, aki telefonon értesítette a mentőszolgálatot. A mentőszolgálat helyszínre érkező munkatársai 20 óra 40 perckor sikeresen újraélesztették a sértettet, majd a kórházba szállították, de a sértett a kórházban 2020. május 15-én elhalálozott.

A vádlott nem nyújtott tőle elvárható segítséget az öntudatlan állapotban lévő sértettnek, akinek az élete közvetlen veszélyben volt. A sértett háton fekvő helyzetben, 9 percen keresztül történő magára hagyása hozzájárult a későbbiekben bekövetkezett halálához. Ha a vádlott az öntudatlan állapotban lévő sértettnek megfelelő segítséget nyújtott volna és azonnal értesíti a mentőszolgálatot, akkor a segítségnyújtás a sértett életét megmenthette volna.

Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában