Fejlemények

2022.10.07. 09:45

Ítélet az időseket átverő álprofesszorok ügyében - Az 52 vádlottból most 39-en ültek a vádlottak padján

A Szombathelyi Járásbíróság 39 vádlott vonatkozásában hirdetett ítéletet bűnszervezetben elkövetett, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben.

Szombathelyi Törvényszék

Forrás: Pixabay

A Szombathelyi Járási Ügyészség 52 vádlottal szemben emelt vádat, az eljárás korábbi szakaszaiban 13 vádlott tett bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást, rájuk a bíróság az ügyet elkülönítette és jogerős, bűnösségüket megállapító ítéletet hozott - írja a Szombathelyi Törvényszék oldala.

A bíróság a 39 vádlott közül az I., II, III. és IV. rendű vádlottak esetében állapított meg bűnszervezetben való elkövetést. Az I. rendű vádlottat 347 rendbeli, felbújtóként elkövetett csalás bűntette és 5 rendbeli, felbújtóként elkövetett közokirat hamisítás bűntette miatt halmazati büntetésül 6 év fegyházra, 25.000.000 forint pénzbüntetésre és végleges hatályú ügynöki marketing tevékenység foglalkozástól eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, továbbá vele szemben 41.176.995 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság az I. rendű vádlott mellett további tizenhárom vádlottat ítélt -többök között- végrehajtandó szabadságvesztésre. A tizennégy végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt vádlottal szemben a bíróság összesen mintegy 42 évet szabott ki. Huszonhét vádlottat -többek között- végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre; a többi vádlottat pénzbüntetésre ítélte, illetve kettő esetben próbára bocsátást, kettő esetben megrovást alkalmazott. A járásbíróság összesen 52.590.000 forint pénzbüntetést szabott ki, továbbá kötelezte a vádlottakat a polgári jogi igények megfizetésére.

Az elkövetői csoport jellemzően idős sértetteket ingyenes egészségi állapotfelmérés ígéretével telefonon vagy levélben felkeresett az ország egész területén, majd az állapotfelmérés ürügyén orvosi végzettséggel nem rendelkező, de egymást orvosnak, professzornak tituláló elkövetők halálos betegségeket diagnosztizáltak a sértetteknél, amelyek gyógyítására kizárólag az általuk forgalmazott  termékek voltak hivatottak. A sértettek a megtévesztés, és a halálos betegségektől való félelmük hatására megvásárolták a több százezer forintos termékeket.

A bíróság ítélete egyik vádlott vonatkozásában sem jogerős, mert az ügyész a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére valamennyi vádlottra három napot tartott fenn. Három vádlott és védőik vették tudomásul az ítéletet, míg a többi vádlott és védőik felmentés érdekében fellebbezést jelentettek be. A bíróság az I. rendű vádlott letartóztatását elrendelte, amely ellen az I. rendű vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában