Hitt a csalónak

2022.10.05. 08:52

Trükkös csalás - 5000 eurót és aranyékszereket csaltak ki Sopronban egy idős nőtől - fotó

A csaló, ügyvédnek adta ki magát és a bajba jutott hozzátartozó megsegítésére kért pénzt.

vaol.hu

Forrás: Police.hu

Vasárnap bejelentés érkezett a Soproni Rendőrkapitányságra, mely szerint egy állítólagos ügyvéd telefonon hívott fel egy idős hölgyet azzal az ürüggyel, hogy a bűncselekménybe keveredett gyermekének azonnali pénzsegélyre van szüksége. A hölgy sajnos elhitte a mesét - közölte a rendőség az eset részleteit.

Október 2-án a kora délutáni órákban hívta fel az idős asszonyt az ügyvédként bemutatkozó férfi. Elmondta, hogy a lánya a győri fogdába került, mert két horvát, vagy szerb férfi megkérte arra, hogy vigyen át egy csomagot a határon, amiben – mint az ellenőrzés során kiderült - fegyver volt. Az idős hölgy hitt a telefonálónak, mivel lánya külföldön dolgozik, valamint a név, amin bemutatkozott hasonlított egy ismert soproni ügyvéd nevéhez. A háttérben pedig azt hallotta, hogy egy női hang azt sikítja, hogy „Anyu segíts rajtam!” Ezt követően a telefonáló kikérdezte, hogy mennyi pénze van otthon, és mennyi a bankkártyájával felvehető napi limitje. Az asszony elmondta, hogy csak a nyugdíját kapja a számlájára, de van otthon készpénzben körülbelül 5000 eurója. A hívó felszólította, hogy ezt a pénzt és az aranyékszereit csavarja be ruhába, és tegye bele egy táskába, amit majd a házhoz érkező taxisnak kell a fuvardíjjal együtt átadnia. Miután a taxi megérkezett a sofőr kérdés nélkül átvette a csomagot és a fuvardíjat, majd elhajtott.

Kicsivel később érkezett meg a hölgy másik lánya, akinek azonnal beszámolt a testvérét ért szerencsétlenségről. A lánya azonban kapásból gyanút fogott, ezért felhívta testvérét, aki értetlenül hallgatta a történetet, ezért értesítette a rendőrséget. A soproni nyomozóknak sikerült időben beavatkozniuk, így a pénz most visszakerült a gazdájához.

A trükkös elkövetők célpontjai jellemzően az idős emberek. Sokszor kihasználják jóhiszeműségüket és az idős korból adódó fiziológiai sajátosságaikat. Időről, időre egy kicsit változtatnak az elkövetés módszerén, de sohasem hagyják abba a próbálkozást, ezért kell idős hozzátartozóink figyelmét minél többször felhívni az őket fenyegető veszélyre!

A Soproni Rendőrkapitányság kéri, hogy folyamatosan tájékoztassák idős hozzátartozóikat az ilyen és ehhez hasonló bűnesetekről. Győzzék meg őket arról, hogy pénzt semmilyen ürüggyel se adjanak át idegennek, még egy taxisofőrnek se. Amennyiben nem biztosak abban, hogy azzal a rokonnal beszélnek, akinek az kiadja magát, hívják vissza, tegyenek fel olyan ellenőrző kérdéseket, amire csak a valós rokon tudja a választ. Ha valaki azt állítja, hogy egy hozzátartozójuk megbízásából hívja őket, akkor minden esetben vegyék fel a kapcsolatot a szóban forgó megbízóval mielőtt bármit is cselekednének! Abban az esetben ha megtörtént a baj, minél előbb hívják a 112-es segélyhívószámot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában