Fő a biztonság

2022.11.29. 12:04

Figyeljünk oda az értékeinkre! - Kedden 13 óráig kávét és kakaót is kaphatunk a bűnmegelőzési standnál - fotók

Az adventi időszakra és a közelgő ünnepekre történő zavartalan felkészülés érdekében a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai hívják fel a figyelmet a bűnmegelőzés fontosságára és a jogsértések megelőzésére. 

Bege Botond

Forrás: Cseh Gábor

Kedden délelőtt a szombathelyi Family Centerben voltak jelen az Áldozatsegítő Központ és a főkapitányság baleset-megelőzési bizottságának munkatársai. Egyebek mellett hallhattuk:  az ünnepek közeledtével egyre inkább fáradtak és figyelmetlenek vagyunk - de éppen ezért kell fokozott figyelemmel lennünk értéktárgyainkra, ha vásárolni megyünk, vagy csak szétnézünk az adventi vásárban.  Fontos, hogy  autóban semmiképp ne hagyjunk látható helyen nagy értékeket, hiszen a jármű nem csomagmegőrzésre való - és sokszor veszélyesebb ott hagyni, mint magunkkal vinni. 

Az online vásárlásnak is vannak veszélyei: olyan webáruházból vásároljunk, amelyet már ismerünk, legyünk figyelmesek a bánkártyaadataink kiadásakor, kezeljük kétkedve a gyanúsan alacsony árakat, és lehetőség szerint olvassuk el a többi vásárló által tett megjegyzéseket. Ha valaki  mégis csalás áldozatává válik, akkor a legfontosabb, hogy megtegye a feljelentést. Hasznos lehet, hogy az online vásárolt csomag megérkezésekor  a futár jelenlétében bontsuk fel a csomagot és győződjünk meg arról, hogy a megrendelt terméket kaptuk.

Forrás: Cseh Gábor

Ha valaki zsebtolvajlás áldozata lesz, az Áldozatsegítő Központ  173.555 forintig tud támogatást nyújtani, ezt az összeget az áldozat lakhatásra, élelmiszerre, ruházkodásra, gyógyászati jellegű költségekre fordíthatja. Erre akkor van lehetőség, amikor a hatóságok a lopást követően anyagi krízishelyzetet ítélnek meg az áldozatnál. Az Áldozatsegítő Központ, a közigazgatási szünetben is nyitva tart majd. Ha valaki elutazik az ünnepekre, akkor kérje meg ismerősét, hogy néha menjen át, ürítse a postaládát, kapcsolja fel a villanyt egy kis időre, hiszen az üresen hagyott lakás is a betörök vonzó célpontja lehet az ünnepek alatt -  tanácsolják a bűnmegelőzési alosztályának munkatársai.

Az érdeklődők 13 óráig sok hasznos tanácsot hallhatnak a rend őreitől az információs pultoknál, sőt még hasznos tárgyakkal is gazdagodhatnak: páraeltávolító eszközök, jégkaparók, láthatósági mellények a kicsiknek, biciklis lámpák, láthatósági karszalagok, riasztó eszközök vagy épp a fényvisszaverő eszközök a biciklire. De kávé és kakaó is van a tanácsok mellé. 

Forrás: Cseh Gábor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában