Ítélet született

2022.11.08. 11:20

Nagyban utazott a nő: majdnem három tonna akkumulátort gyűjtött össze

Veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt hat hónap -végrehajtásában egy év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy nőt előkészítő ülésen a Szombathelyi Járásbíróság, továbbá vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

VN

Forrás: Pixabay

A vádlott a 2018. december 22. és a 2021. június 26. közötti időszakban Magyarországon összesen 2.798 kiló hulladékká vált ólomakkumulátort gyűjtött össze, azokat különböző tehergépkocsikkal és személygépkocsikkal különböző hulladékátvevő telepekre szállította és leadta - ezzel 573.856 forintot keresett.

A hulladékról szóló törvény szerint hulladékot csak engedély birtokában vagy nyilvántartásba vétel alapján lehet szállítani, a vádlott pedig a hulladékká vált ólomakkumulátorok szállításához szükséges környezetvédelmi hatósági engedéllyel nem rendelkezett. A veszélyes hulladékkal kapcsolatos egyes tevékenységek részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerint a veszélyes hulladék szállítását a veszélyes hulladék biztonságos és környezetszennyezést kizáró szállítására alkalmas járművel, módon és feltételekkel kell végezni. 

A vádlott a tehergépkocsikban és személygépkocsikban az ólomakkumulátorokat megfelelő rögzítés nélkül szállította, így fennállt a veszélye annak, hogy az ólomakkumulátorokban található akkumulátorsav (például egy közlekedési balesetnél) a raktérbe kifolyjon, ezt követően pedig a talajba és a felszíni vizekbe kerüljön, valamint egy közlekedési balesetnél a nem rögzített ólomakkumulátorok személyi sérülést is okozhattak volna, illetve az akkumulátorsav maró hatása miatt roncsolja a bőrt, míg toxikus jellemzői miatt belégzése mérgező hatású. A vádlott fenti cselekményével veszélyeztette a környezetet, így a földet, a vizet, valamint az emberek testi épségét és egészségét.

Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában