Több évtizedes probléma

2022.12.16. 20:57

Jó hírek a bobai balesetveszélyes kereszteződéssel kapcsolatban

Folytatjuk sorozatunkat, amiben Vas megyei útjain hívjuk fel a figyelmet néhány veszélyes vagy egyenesen elhibázott útszakaszra és kereszteződésre.

Horváth Balázs

Forrás: Horváth Balázs

Több évtizedes probléma Boba közelében egy kereszteződés, ahol a minap is történt egy olyan baleset, ahol egy ember életveszélyesen megsérült, három másik pedig könnyebb sérülésekkel került kórházba. Pontosan a 8415-ös és a 8429-es utak kereszteződéséről van szó, ahol a Boba és Egyházashetye közötti út keresztezi a Celldömölk felől Jánosháza felé vezető utat. A probléma nem újkeletű, már mintegy húsz évvel ezelőtt is létezett, akkor például öten haltak meg egy balesetben itt, köztük három gyerek. A nekik emléket állító kereszt azóta is a kereszteződésnél áll. Azóta számtalan akár súlyos vagy halálos kimenetelű baleset történt már itt.

Az itt bekövetkező balesetek gyakorlatilag mind azonos típusúak, az alsóbbrendű úton érkezők nem adják meg az elsőbbséget a védett úton érkezőknek. Több balesetnél is beszéltünk a helyszínen a vétkes, illetve a vétlen sofőrökkel is, nagy többségben azt mondták, hogy egyszerűen elbambultak az alsóbbrendű úton érkezve, későn vették észre az elsőbbségadás kötelező táblát. 

A két út hosszú egyenes szakaszt követően keresztezi egymást, valószínűleg emiatt van az, hogy még az errefelé ismerősek is hibáznak, elbambulnak, ráadásul az sem könnyíti meg a védett úton érkezők észlelését, hogy nyáron az út melletti mezőgazdasági területeken magas növényeket, például kukoricát termesztenek. Korábban pontosan a sok baleset miatt sárga figyelmeztető vonalakat festettek fel a kereszteződésben, amik előre jelezték a veszélyes útszakaszt, de ezek mára lekoptak.

A balesetveszélyes útszakasz miatt a Magyar Közúthoz fordultunk, Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető arról tájékoztatott minket, hogy a társaság az érintett kereszteződésben több a forgalombiztonságot javító intézkedés bevezetését tervezi a közeljövőben. Az eddigi elsőbbségadás kötelező tábla helyett Stop táblát helyeznek ki és ha az időjárás engedi, még az idei évben felújítják a figyelmeztető felfestéseket is, amiket jövő év tavaszán akusztikus kivitelűre készítenek majd el, azaz hangot is fognak adni, amikor áthajt rajtuk egy jármű. Tavasszal a KRESZ táblák is fluoreszkáló sárga betétbe kerülnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában