Közgyűlési előzetes

2022.12.07. 18:07

Többször intézkedtek a közterületfelügyelők Szombathelyen: közel ezer helyszíni bírságot szabtak ki

Tizenkétezer-ötszázhatvan alkalommal intézkedtek a közterület-felügyelők november 15-éig – ez is kiderül abból a csaknem teljes éves beszámolóból, amit csütörtökön rendes ülésén vitat meg a közgyűlés.

Tömböly Ágnes

A beszámolóban külön fejezetet szánt az irodavezető a hajléktalan személyekkel kapcsolatos intézkedésekre

Fotó: © Cseh Gábor

A Szombathelyi Közterület-felügyelet 24 órában üzemelő szolgáltatásirányítási központjába január 1. és november 15. között 1953 lakossági bejelentés érkezett, ami több, mint a korábbi években. Ez „a közterület-felügyelet irányába mutatott lakossági bizalom növekedését jelzi” – tudtuk meg az Ágoston Sándor irodavezető által jegyzett szakmai anyagból. 2022-ben közrendvédelmi és közlekedésrendészeti figyelmeztetést 3754 esetben alkalmaztak a felügyelők, helyszíni bírságot 983-szor szabtak ki. 

Illegális hulladékelhelyezés miatt közigazgatási eljárást 132-szer indítottak a Vas Megyei Kormányhivatal felé. Szabálysértési feljelentést 419-szer, büntető feljelentést hét esetben tettek. Mindegyik mutató meghaladja a 2021-es számokat: akkor mindössze 791 helyszíni bírság, 197 szabálysértési és öt büntető feljelentés született és 83 közigazgatási eljárást kezdeményeztek. 

Szintén figyelemre méltó adat: 72 közterületen tárolt, de forgalomra alkalmatlan gépkocsit szállítottak el, 281 esetben pedig az autó üzembentartója felszólítás után önként vitette el a járművet. Ös ­ szességében 400 parkolóhelyet szabadítottak fel. A felügyelők ebrendészeti feladataik ellátása során közterületen 59 ebet fogtak be, a telepről 41 állatot adtak vissza gazdájának, ott jelenleg 12 kutyát őriznek, míg 14 ebet örökbe adtak.

 Több állattetemet is elvittek közterületről: november 15-éig 25 kutya, 125 más állat – sün, galamb, patkány, macska – élettelen testét szállították el. A beszámolóban külön fejezetet szánt az irodavezető a hajléktalan személyekkel kapcsolatos intézkedésekre. Ismét rámutatott: a városban mintegy 30 olyan hajléktalan él, akivel szemben hatósági intézkedésekre van szükség, közülük 15-en rendszeresen követnek el jogsértő cselekményt. A beszámoló jóváhagyásáról csütörtökön döntenek a képviselők.

SZOVA, nemek közti egyenlőség

 A meghívó szerint huszonkét napirendi pontból tizenkilencet nyilvánosan tárgyal a szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén, ahol az önkormányzat nemek közötti esélyegyenlőségének terve is téma lesz. Három előterjesztést – a Szova NZrt. likviditási helyzetéről szólót is – zárt ajtók mögött vitatnak meg a képviselők.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában