Elkezdődött a per

2023.01.24. 08:26

Nem jogerősen hat hónap felfüggesztett börtön a vonatvezetőnek - frissítve

A bécsújhelyi (Wiener Neustadt) bíróság nem jogerősen hat hónap felfügeszett börtönbüntetésre ítélte annak a GYSEV-es személyvonatnak a vezetőjét, amely tavasszal siklott ki Ausztriában. A balesetben egy utas meghalt.

vaol.hu

A felvétel a baleset helyszínén készült

Forrás: VN-archív

A személyvonat 53 éves magyar vezetője a keddi tárgyalás elején ártatlannak vallotta magát.

- Harmincöt éve vagyok mozdonyvezető, hetente kétszer járok ezen a bécsi útvonalon – idézte a bírósgon elmondottakat az ausztriai közszolgálati média. A férfi a baleset okát a jelzőberendezés meghibásodásában látta. A münchendorfi pályaudvar úgynevezett kijárati jelzése azt mutatta számára, hogy teljes sebességgel haladhat. Így gyorsított. 

A személyvonat azonban kisklott. A baleset tavaly májusi napján szolgálatban lévő diszpécser megerősítette, valóban volt fennakadás ezen a vonal ezen részén, emiatt a szerelvényt egy másik vágányra terelték át. Azt azonban nem tudta elképelni, hogy a vonatvezető nem lassít, és z engedélyezett 60 km/h helyett 145 km/h órás sebeséggel éri el a váltókat. 

A felkért szakértő úgy fogalmazott: „szinte kizárható” a jelzési hiba. 

A bíróság délben hirdette ki a nem jogerős ítéletet: hat hónap felfüggesztett börtön a vonatvezetőnek. 

A bíró a nagyon enyhe büntetést "a körülmények rendkívül szerencsétlen láncolatával" magyarázta. A bűncselekmény maximális büntetése három évig terjedő szabadságvesztés is lehetett volna. "Rendkívül kicsi annak a valószínűsége, hogy a jel hibás volt" - tette hozzá a bíró.

Előzmény:

Mint arról portálunkon is beszámoltunk, halálos áldozattal járó vasúti baleset történt tavaly május 9-én, amikor a GYSEV-Raaberbahn egyik vonatszerelvénye siklott ki az Alsó-ausztriai Münchendorf település mellett. Az ügyészség a szakértői vizsgálatok után vádat emelt a mozdonyvezető ellen. 

Az ausztriai közszolgálati média tudósítása szerint az 52 éves mozdonyvezetőt gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. A vád szerint a megengedettnél jóval túllépte a sebességet. A vészfékezés ellenére a vonat kisiklott. Ha elítélik, a magyar állampolgárságú férfi három évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

A tárgyalás kedden a bécsújhelyi bíróságon délelőtt 9 órakor kezdődik és a tervek szerint 12 óráig tart. A bíróság sajtószóvivője, Birgit Borns szerint a vádlottak mellett a tanúkat is meghallgatnak. Emellett bemutatják a vasútbiztonsági szakértői jelentést. Akár még ezen a nap ítélet is születhet.

A GYSEV személyvonata 70 utassal 2022. május 9-én a burgenlandi Sopronkeresztúrról (Deutschkreutz) közlekedett Bécsbe. Az Alsó-ausztriai Münchendorf településnél lévő váltóra a megengedett 60 km/h sebesség helyett 145 km/h-val érkezett meg. A szerelvény kisiklott. A balesetben egy 25 éves kismartoni (Eisenstadt) fiatal vesztette életét. Az 52 éves motorkocsivezető és két bécsi utas, egy 35 éves nő és egy 78 éves férfi súlyosan, a többi utas könnyebben sérült meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában