Bűncselekmény

2023.01.16. 17:47

Hálapénzek, vesztegetések - A Nemzeti Védelmi Szolgálat 75 ügyben tett feljelentést tavaly

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tavaly 75 esetben tett feljelentést az egészségüggyel kapcsolatban felderített bűncselekmények miatt és 11 esetben hálapénz átadása ügyében, közölte a szervezet.

Vas Népe

Tavaly tizenegy esetet csíptek meg, a hálapénz mértéke 10–800 ezer forint volt

Forrás: Shutterstock

Az NVSZ egészségügyi területen dolgozó védett állományába tartoznak az Országos Kórházi Főigazgatóság és az irányítása alatt működő egészségügyi intézmények foglalkoztatottjai, az önkormányzatok által fenntartott egészségügyi intézményekben egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek. A szolgálat bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat lát el a védett állomány tekintetében. Munkatársaik közel 2000 egészségügyi dolgozónak tartottak oktatást, melynek célja, hogy minél szélesebb körben megismerjék az orvos-beteg kapcsolatokban felmerülő korrupciós helyzeteket és az azok elkerüléséhez és kivédéséhez megfelelő magatartást, írják. 

Bűncselekmény gyanúja esetén az eljárást a rendőrség vagy az ügyészség illetékes szerve folytatja le. 2022-ben 287 eljárás volt az egészségügyben, melyekből 75-ben tett feljelentést bűncselekmények gyanúja miatt az NVSZ. Ezekben 187 egészségügyben dolgozó, 1 kormánytisztviselő és 7 hivatásos szolgálati jogviszonyban lévő személy és 291 állampolgár érintett. A bűncselekmények közül a vesztegetés, vesztegetés elfogadása, a közfeladati helyzettel és védettségi igazolással visszaélés dominál. Tavaly 11 olyan ügyben tettek feljelentést, ahol hálapénzt adtak át. Ennek mértéke 10 ezer forinttól 800 ezer forintig terjed.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában