Vádemelés

2023.01.12. 09:07

Vádat emeltek a moldáv embercsempész ellen, aki pont a rendőrök karjaiba futott a szentpéterfai lövöldözés közben

A férfi hosszú időn keresztül megállás nélkül szállította a migránsokat a személyszállításra alkalmatlan járműben, összezsúfolódva, friss levegő nélkül.

vaol.hu

Forrás: police.hu

A Vas Vármegyei Főügyészség közleményben tájékoztatta lapunkat, hogy Vas Vármegyei Főügyészség a csempészett személy sanyargatásával, üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat azzal a moldáv férfival szemben, aki a vád szerint olyan szervezet tagjaként vállalta illegális határátlépők nyugati országrészre szállítását, melynek célja az embercsempészés szervezett elkövetése volt. A vádlott 2022 januárjában, a déli határ közelében 12 ismeretlen állampolgárságú személyt vett fel a megbízója által rendelkezésére bocsátott, hátsó üléssorokkal nem rendelkező gépjárműbe és őket az osztrák-magyar határhoz szállította. 

Forrás: police.hu

A moldáv férfi pár nap múlva, a déli határ közelében újabb 21 migránst vett fel a gépkocsiba azért, hogy őket is az osztrák határhoz vigye. Mivel az utasok nem fértek el a járműben, a vádlott útközben megállt, 7 személyt kiszállított és 14 külföldivel folytatta az útját. Az embercsempész a hátsó ülések eltávolítása miatt személyszállításra alkalmatlan gépkocsiban több órán keresztül, megállás nélkül szállította a csempészett személyeket, nekik a balesetveszélyes körülményekre, a zsúfoltság okozta mozgásképtelenségre és a levegő hiányára tekintettel testi, lelki gyötrelmet okozott, ezáltal őket sanyargatta. A rendőrök a vádlott által vezetett személygépkocsit 2022. január 17. napján a reggeli órákban, Szentpéterfa térségében megállították és intézkedés alá vonták. A Vas Vármegyei Főügyészség végrehajtandó fegyházbüntetés, közúti járművezetéstől eltiltás, kiutasítás és vagyonelkobzás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, akinek büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Törvényszék fog dönteni.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, 2022 januárjában a magyar oldalról rálőtt az osztrák határőrre egy embercsempész ma reggel, majd a szentpéterfai régi határőr laktanyában keresett magának menedéket, amelyet körbevettek a TEK erői. Ez az akció már javában tartott, mikor egy moldáv embercsempész is megérkezett a településre és egyenesen a rendőrök karjaiba futott. Az ideiglenes magyar forgalmi rendszámmal ellátott Reanult-ból tizennégy, magát szír állampolgárnak mondó migránst szállítottak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában