Hétköznapi hősök

2023.02.07. 08:45

Elindult Törökországba a magyar mentőcsapat - köztük két Vas vármegyei tűzoltóval

Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezete ötvenfős, a mentőszolgálat szakembereivel kiegészülő mentőcsapattal és két keresőkutyával segíti majd a kutatómentést a földrengés sújtotta Törökországban. A hivatásos tűzoltókat a katasztrófavédelem raktárbázisáról kora este indította útba a Belügyminisztérium miniszterhelyettese és a katasztrófavédelem főigazgatója. A csapatot szállító honvédségi repülőgép hétfőn az esti órákban szállt fel Budapestről - tájékoztat hivatalos oldalán a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

Mint ismert, erős földrengések rázták meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfőn hajnalban. Több százan életüket vesztették, rengetegen megsérültek, ezer fölött van az összedőlt épületek száma. Törökország az Európai Veszélyhelyzet-kezelési Központ online felületén 04:47-kor kért segítséget az unió tagállamaitól, amelyre más országok mellett Magyarország is reagált. Törökország a felajánlott magyar segítséget 10:22-kor hivatalosan is elfogadta. A magyar katasztrófavédelem azonnal elkezdte megszervezni egy mentőcsapat kiküldését Törökországba. 

A mentőcsapatot Dr. Rétvári Bence, miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára indította útnak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ Raktárbázisáról. Az államtitkár elmondta, hogy ilyenkor a gyorsaság a legfontosabb, minél rövidebb idő alatt segítünk, annál több emberéletet tudunk megmenteni. „Önök már bizonyítottak, a HUNOR eddig is megállta a helyét, hiszen ez a világ egyik legfelkészültebb mentőegysége. Szeretném megköszönni, hogy a hívó szóra azonnal reagáltak, valamint az önök és családjuk áldozatvállalását. Magyarország hírnevét öregbítik tettükkel.” – fogalmazott az államtitkár.

Forrás: VVKI

Magyarország hivatalos mentőcsapata a HUNOR mentőszervezet 50 emberrel – köztük hatan a mentőszolgálat állományából – két személykereső kutyával, több tonnányi felszereléssel indult útnak Törökországba a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptérről. Az Airbus A319 típusú egy katonai repülő az esti órákban szállt fel Budapestről, Törökországban az Adana reptéren landolt. Innen a török katasztrófavédelem által javasolt területre mennek, és megkezdik az eltűnt személyek utáni kutatást, romok alóli mentést.

A mentőszervezet számos gyakorlaton és európai uniós misszióban vett már részt, dolgoztak Ukrajnában, Japánban, Macedóniában, a 2014-as szerbiai árvíznél, de Magyarországon is többször helytálltak: például egy fővárosi házrobbanásnál is végeztek kutatómunkát.

A HUNOR (Hungarian National Organisation for Rescue services) Magyarország hivatalos mentőcsapata, amelyet Magyarország legjobb tűzoltói alkotnak. A katasztrófák esetén bevethető HUNOR a nemzetközi szervezetek által minősített nehéz minősítésű városi kutató- és mentőcsapat. Legfőbb képessége a romok alatt rekedt áldozatok felkutatása, kimentése és a sérültek elsősegélynyújtásban részesítése. Felszereléseikkel akár 20 tonnás, több méter vastag fém és betondarabokat is képesek átvágni és mozgatni, hogy kimentsék a romok alatt rekedt embereket. 

A HUNOR Mentőszervezet tagjaként a mentőcsoporttal tartott Törökországba Ökrös Árpád tűzoltó őrnagy, a Vas vármegyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat kiemelt főelőadója és Veiczer Krisztián tűzoltó főtörzsőrmester, a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője is. 

- Mindketten a kezdetektől tagjai a mentőcsoportnak. Több alkalommal vettek részt nemzetközi és belföldi gyakorlatokon. Ökrös Árpád részese volt a 2014-es szerbiai árvízi eseményeknek, de mindketten helyt álltak 2013-ban, a dunai árvíznél is. Most Törökországban bizonyítanak - tudtuk meg Balogh Esztertől, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

A földrengésekről részletes cikkünk ITT található!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában