Tárgyalás

2023.05.11. 12:07

Csepregi emberölés: A két és fél éves gyerek mindössze 10 kilót nyomott, nem tudott szaladni, ugrálni - fotók

Tömböly Ágnes

Különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel és négy rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja a Vas Vármegyei Főügyészség azt a csepregi házaspárt, akiknek ügyében csütörtökön tartott előkészítő ülést a Szombathelyi Törvényszék.

A Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetből állították elő a csepregi emberölési ügy első- és másodrendű vádlottját csütörtök délelőtt. Átlagos külsejű, húszas éveikben járó fiatalok; kerülve a tekinteteket mereven maguk elé néztek, amikor bevezették őket a Szombathelyi Törvényszék nagytermébe. A házaspár kisfia, Máté tavaly február 7-én éjszaka hunyt el, mindössze két és fél éves volt. Tragédiája, halálának sokkoló részletei ráirányították a figyelmet a családban élő négy másik gyermek megdöbbentő körülményeire. Az őket képviselő gyermekvédelmi gyám szintén helyet foglalt az ülésteremben.

A két és féléves fiú járássegítőt használt, tíz szót sem tudott

A Vas Vármegyei Főügyészség képviseletében Ságiné dr. Krizmanich Ágnes ismertette a vádat, újabb megdöbbentő részleteket tudtunk meg az ügyről. Így például azt, hogy Máténál korábban mozgás- és beszédfejlődési eltérések is mutatkoztak, ez kétéves korára már több elmaradásban is megmutatkozott: nem tudott szaladni, ugrálni. Járássegítővel közlekedett, nehezen értette a beszédet és tíz szót sem használt. Testi fejlettsége is elmaradt, a 80 centiméteres gyermek mindössze 10 kilogrammot nyomott. Szüleitől tehát jóval nagyobb figyelmet igényelt volna, ám időközben megszületett a házaspár ötödik gyermeke...

Legalább két hónapon át éhezett a kisfiú, izomzata elsorvadt, csontjai kiálltak

Az ügyész kitért arra is: az elsőrendű vádlott – az anya – 2021 végétől kezdte el folyamatosan bántalmazni a gyermeket, amibe időnként a másodrendű vádlott, az édesapa is bekapcsolódott. Fegyelmezési céllal a kisfiút úgy vitte ki a műhelybe, hogy piszkavasat akasztott a ruhájába, illetve a nyakánál fogva emelte fel, esetenként meg is ütötte. Arra is volt példa, hogy a szülei Mátét büntetésül több órára magára hagyták a műhelyben, mint ahogy arra is: hagyták, hogy a két és féléves gyermek az éjszakai órákat a hideg padlón fekve, ruházat nélkül, egy szál pelenkában töltse. A helyzet tovább durvult, amikor kiderült: az anya újra várandós. 

Megtudtuk azt is: a folyamatos bántalmazás és elhanyagolás miatt testszerte találtak a kisgyermeken külsérelmi nyomokat, azokat fényképpel dokumentálták. Legalább két hónapon keresztül elmulasztották a táplálását is, emiatt teljesen lesoványodott, izomzata elsorvadt, csontjai kiálltak, fizikai állapota tovább romlott. A felfázások gennyes tüdőgyulladáshoz vezettek, ám a gyermeket nem vitték orvoshoz szülei, a büntetőeljárás vádlottjai.

Máté életét meg lehetett volna menteni

A gyermek élete megmenthető lett volna – erre is kitért Ságiné dr. Krizmanich Ágnes, hozzátéve: a sértett halála azért következett be, mert a vádlottak tudatosan nem követték figyelemmel a gyermek testi és egészségi állapotát, és ezen túl a sértett gondozását, ápolását, ellátását hónapokon keresztül elmulasztották. A szülők négy másik gyermekük testi, értelmi fejlődését is súlyosan veszélyeztették: a kicsiket többször bezárták a szobába, és magukra hagyták őket. Sok mindent elárul körülményeikről: szeméttel, rothadó ételmaradékkal, széklettel és vizelettel volt szennyezett a szoba padlója, ahol mindannapjaikat töltötték.

Kitűzték az első tárgyalási napot

Az anya a vádat hallva beismerte bűnösségét, ám nem mondott le tárgyaláshoz való jogáról, míg a másodrendű vádlott, az apa nem ismerte be bűnösségét. 

Dr. Rácz József bíró tanácsa több ok miatt sem fogadta el az elsőrendű vádlott beismerő vallomását: egyrészt, mert a nő azzal párhuzamosan nem mondott le tárgyalásról való jogáról, másrészt pedig a vádlott beszámítási képességei tekintetében kétely mutatkozott, az elmeszakértői vélemény enyhe fokú gyengeelméjűséget állapított meg nála. Dr. Rácz József így július 6-dikára tűzte ki a büntetőeljárás első tárgyalási napját: a vádlottak mellett ekkor több tanút is meghallgatnak. 

Előzmény:

Különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel és négy rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja a Vas Vármegyei Főügyészség azt a csepregi házaspárt, akiknek ügyében csütörtökön tartott előkészítő ülést a Szombathelyi Törvényszék. Az anya beismerte ugyan bűnösségét, de a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, míg az apa nem ismerte be bűnösségét. Dr. Rácz József tanácsa nem fogadta el az anya beismerő vallomását, mert nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról és kitűzte a büntetőeljárás első tárgyalási napját.

Mint arról korábban beszámoltunk: tavaly februárban egy két és féléves kisfiú halála, és annak megdöbbentő és megrázó körülményei sokkolták a közvéleményt. Ennek is tulajdonítható, hogy országos médiaérdeklődés kísérte a csütörtöki előkészítő ülést a Szombathelyi Törvényszéken.
 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában