MEGYEI KÖRKÉP

2017.09.14. 12:35

Mustárgáz: a láthatatlan gyilkos

A bortermelés egyik veszélyforrása a mustgáz. Az erjedéskor keletkező gáz minden évben több ember életét követeli, de megfelelő felkészültséggel megelőzhető a tragédia.

PCS

Mándli Tibor csempeszkopácsi borász az állandó szellőztetésre esküszik Fotó: Nagy Jácint

A nyár vége és az ősz eleje a Vas megyei bortermő vidékeken is kiemelten fontos időszak, hiszen kezdetét veszi a szüret. A borászkodás legjelentősebb eseményét követő pincemunka pedig nem veszélytelen a termelők számára. Évről évre több alkalommal riasztják a tűzoltókat mustgázmérgezés miatt, és nem telik el év tragédia nélkül. A szakemberek szerint nem árt alaposan felkészülni, és megelőzni a bajt.

Mándli Tibor csempeszkopácsi borász az állandó szellőztetésre esküszik Fotó: Nagy Jácint

A nyár vége és az ősz eleje a Vas megyei bortermő vidékeken is kiemelten fontos időszak, hiszen kezdetét veszi a szüret. A borászkodás legjelentősebb eseményét követő pincemunka pedig nem veszélytelen a termelők számára. Évről évre több alkalommal riasztják a tűzoltókat mustgázmérgezés miatt, és nem telik el év tragédia nélkül. A szakemberek szerint nem árt alaposan felkészülni, és megelőzni a bajt. – Figyeljünk, hogy a borospincék jól szellőzzenek, illetve mindig szellőztetés után menjünk a helyiségbe – mondta Mándli Tibor borász, akinek csempeszkopácsi pincéjében folyamatosan nyitva van az albak. – Sokan ismerik és használják a gyertyaláng-próbát, amellyel a pince levegőjét ellenőrizhetjük. Fontos, hogy a gyertyát ne vállmagasságban, hanem derékszint alatt tartsuk. Ha a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, ilyenkor azonnal hagyjuk el a helyiséget – tette hozzá a borász, aki az állandó szellőztetést részesíti előnyben. Komoly odafigyelést igényel ez a módszer, ugyanis ha rosszul végezzük az ellenőrzést, akár az életünkkel is fizethetünk. Viszont ez sem nyújt tökéletes biztonságot a mustgázmérgezéssel szemben. – Ha a levegő széndioxid-koncentrációja eléri vagy meghaladja a 8-10 százalékot, már eszméletvesztést okozhat – árulta el Köcse Tamás, az Országos Mentőszolgálat Vas megyei vezető mentőtisztje. A gyertya lángja csak akkor alszik el, ha a gáz koncentrációja eléri a 14-15 százalékot. A talajszintnél mélyebben fekvő pincékben a szőlőlé erjedésekor, illetve a silógödrökben keletkező, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz színtelen és szagtalan, az ilyenkor felszabadult szén-dioxid komoly veszélyeket rejt. A levegőt a pincéből kiszorítja a mustgáz, ez pedig oxigénhiányos környezetet hoz létre. A légzőközpontot ingerli a szén-dioxid, amely néhány perc után szédülést, álmosságot, akár eszméletvesztést vagy fulladásos halált okozhat. A balesetek elkerülése végett telepíthetünk szén-dioxid-érzékelőt a pincébe, ez lehet a leghatékonyabb és legmegbízhatóbb megoldás a mustgáz ellen. Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott sajtószóvivője elárulta, hogy kollégáinak több esetben kellett intézkedniük az elmúlt esztendőben. – Sajnos nem telik el év mustgázzal kapcsolatos mérgezés nélkül. Sokszor a figyelmetlenség számlájára írhatók a balesetek. Országosan több tucatszor kellett a tűzoltóknak a helyszínre vonulniuk, mert a szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni. Azt mindenképpen el kell árulni, hogy Vas megyében szerencsére nem történt az elmúlt évben tragédia – zárta gondolatait Egyed László. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott sajtószóvivője hangsúlyozta azt is, hogy aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában