Jubileum

2017.09.18. 21:19

30 éves énekkart és 10 éves tamburacsoportot köszöntöttek Nardán.

NARDA – A harmincéves énekkart és a tízéves tamburacsoportot köszöntötték szombaton Nardán a horvát napon. A köszöntőkben szó esett a hazai nemzetiségpolitikáról is.

Cseszkó Tamás

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő a nardai nemzetiségi nap fellépőivel Fotó: Hornyák Emőke

A horvát és a magyar himnusz is felcsendült a nemzetiségi csoportok előadásában Nardán, ahol több százan vettek részt a jeles eseményen. A horvát és a magyar himnusz is felcsendült a nemzetiségi csoportok előadásában Nardán, ahol több százan vettek részt a jeles eseményen. Kerek évfordulót ünnepelt az énekkar és a tamburazenekar is. Bár Nardán mindig is pezsgő zenei élet folyt, csak 1987-ben vetették fel, hogy szervezzék újra a helyi énekkart. Horváth Nándor, a régi kultúrcsoport vezetője állt a kezdeményezés élére, ő kereste fel a falu legjobb hangú énekeseit, 21 taggal pedig újra megalakult a kórus.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő a nardai nemzetiségi nap fellépőivel Fotó: Hornyák Emőke

A találkozón többen részt vettek az alapítók közül, és azokra is emlékeztek, akik már nem lehetnek közöttük. A horvát ajkú Nardán nagy kincsnek számítanak a népdalok és a népzene, fontos részei a helyi kulturális életnek. A harmincéves énekkar mellett a tízéves tamburazenekar is ünnepelt: az aktív csapat bejárta az osztrák–magyar határvidék apró falvait, de Horvátországban is felléptek már. Dr. Hende Csaba, Narda országgyűlési képviselője meghatódva mondott köszönetet a nardai művészeknek.

– Mindannyian csodálatosak a legkisebbektől a legnagyobbakig, hiszen mind őrzik az ősök örökségét – mondta köszöntőjében a képviselő, méltatva a horvát ajkú emberek szorgalmát.

Dr. Hende Csaba arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány az elmúlt években többszörösére növelte a nemzetiségek támogatását. Ezt jelzi Szombathelyen a horvát óvoda, a horvát általános iskola beindítása, de rövid időn belül horvát gimnázium is lesz. Sőt az ELTE SEK-en horvátul lehet majd tanulni – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, aki a viharvész miatt elpusztult fák pótlására magánemberként 50 ezer forintot ajánlott fel facsemeték megvásárlására.

Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke is köszöntötte a közösséget, majd elismerő oklevelet adott át az ünneplőknek.

– Harminc évvel ezelőtt a padlásokról gyűltek össze a népviseletek, a ruhák, szinte a semmiből kellett várat építeni – idézte fel Glavanics Krisztina, Narda polgármestere, aki köszönetet mondott a kormánynak a nemzetiségek támogatásáért.

Az ünnepség végén születésnapi tortával ünnepelték a jubiláló csoportokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában