Kisiklott

2017.09.19. 14:06

Befejeződött a szerdán este kisiklott hat vasúti tartálykocsi műszaki mentése 

Az üzemeltetést végző vasúttársaság daruja kerekeire állította a sérült tartálykocsikat, azonban a munkálatok még nem fejeződtek be.

Fotó: Unger Tamás

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint- Csütörtökön este befejezték a tartályokban maradt gázolaj átfejtését az ép vasúti kocsikba a vépi vasútállomáson, ahol korábban öt darab, egyenként 95 ezer literes tartálykocsi hagyta el a vasúti síneket. Két kocsi felborult, három pedig megdőlt a baleset során. A műszaki mentést jelentős erőkkel kezdték meg a szombathelyi és a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók, együttműködve az érintett vasúttársaság szakembereivel. Munkájukat a helyi önkéntes tűzoltók segítették. Két, erőteljesen sérült kocsiból nagyobb mennyiségű gázolaj került a szabadba, a kevésbé rongálódott kocsikból a szivárgást még a tegnap esti órákban sikerült megszüntetni. Az éjjeli órákban a helyszínre érkezett szivattyúkkal megkezdték a tartályokban maradt gázolaj átfejtését ép vasúti kocsikba, miközben az esővíz-gyűjtő aknába folyt gázolaj begyűjtését is megkezdték a tűzoltók, illetve a vasúti vegyi elhárító egység szakemberei.

Ezt követően a tartálykocsik kerekeire történő állításhoz a vasúti felső vezetékek ideiglenes visszabontása történt, majd péntek estére daru segítségével sínpárra helyezték a sérült kocsikat. Az érintett hat vasúti kocsiból egyet kerekein továbbítottak egy járműjavítóba, a többi öt darab selejtezésre kerül. A talajra kifolyt, abba beszivárgó nagy mennyiségű gázolaj által okozott talaj- és talajvízszennyezés mértékének megállapítására figyelőkutak lettek kialakítva, figyelőszolgálat került szervezésre a vasúttársaság részéről. A figyelőkutakban megjelenő gázolaj folyamatosan lefölözésre kerül. A vasútállomás területén kialakított csapadékvíz gyűjtő és elvezető drénhálózat a további szennyezés elkerülése érdekében lezárásra került. A kárelhárítás elvégzése a vasúttársaság részéről az illetékes környezetvédelmi és vízügyi hatóságok felügyelete mellett, a vízügyi igazgatóság koordinálásával és segítségével történik. A szennyezett területen talajcsere szükséges. A kitermelésre kerülő szennyezett talaj átmeneti deponálására a vépi vasútállomáson egy megfelelő műszaki védelemmel bíró terület kijelölésére került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában