Heti események

2017.09.17. 19:30

Gázolaj a sínek mentén, sör a körforgalomban- Ez történt a héten Vas megyében

MEGYEI KÖRKÉP Kisiklott egy tehervonat, gázolaj szivárgott a tartályokból, de szerencsére nem sérült meg senki. Több mint 1 milliárd forinttal startol el a fogorvosi praxismentés. Sörforgalommá alakult egy időre Szombathelyen a Körmendi úti körforgalom csütörtökön. 3 ezer üveg sör borult le egy kamion pótkocsijáról az útra. A rengeteg összetört üveg és láda miatt rendőrök biztosították a helyszínt.

Vas Népe

Fotó: Simon István

Kisiklott egy tehervonat szerdán este a vépi vasútállomás közében. Két, gázolajat szállító tartálykocsi az oldalára borult. A 95 köbméteres tartályok egyikéből ömlött a gáz-olaj, a másikból szivárgott, három másik kocsi pedig lebillent a sínekről. Nagy volt a kár: mintegy nyolcvan-száz köbméter gázolaj folyt el a helyszínen.

Fotó: Unger Tamás

A katasztrófavédelem munkatársai százméteres körzetben lezárták a területet. A szombathelyi hivatásos tűzoltók végezték a műszaki mentést, a munkálatokban a vépi önkéntes tűzoltók segédkeztek, valamint a katasztrófavédelmi mobil labor is a helyszínre érkezett. Emellett a zalai katasztrófavédők műszaki mentőbázisa is segédkezett. Celldömölkről egy olajipari társaság nyújtott műszaki segítséget a beavatkozáshoz – tudtuk meg Egyed Lászlótól, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferensétől. Hozzátette: személyi sérülés nem történt, és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség. A munkálatok csütörtökön is tartottak. A baleset körülményeit a rend-őrség, a Közlekedésbiztonsági Szervezet, a GYSEV Zrt. és a Rail Cargo Hungária Zrt. vizsgálja, mondta Rázó László, a GYSEV Zrt. szóvivője.

Fotó: Szendi Péter

Már a fogorvosok is pályázhatnak a praxisvásárlást, valamint letelepedést segítő támogatásra. Vas megyében öt tartósan betöltetlen, alapellátást végző praxis van, mind-egyik a körmendi és a szentgotthárdi járás területén. A kormány a 2017-es praxispályázatokra 1 milliárd 250 ezer forintos keretösszeget biztosít. Emellett tárgyalások folynak a fogorvosi alapellátás további erősítéséről. Vas megyében mindössze öt fogorvosi praxis betöltetlen, ezek közül egyik sem szombathelyi. Egy országos összehasonlítás szerint itt, a nyugati határszélen, Vas, valamint Győr-Moson-Sopron megyében praktizál a legtöbb fogorvos a népesség arányához képest. Többen közülük az alapellátásból váltak ki vagy éppen amellett végzik magánrendelésüket. Aki a jogszabály szerint jogosult a praxisra, az pályázhat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő kiírására. A kormány ugyanis országosan több mint 1,2 milliárd forinttal támogatja az alapellátásban tartósan betöltetlen praxisok megvásárlását és az orvosok letelepedését.

Fotós: Simon István

Egy szlovén kamionsofőr feltehetően túl gyorsan hajtott be a Körmendi úti körforgalomba, és emiatt a nagyobbat billenő pótkocsiról csaknem 3 ezer üveg sör borult rekeszestül az útra. A körforgalomban ezért csütörtökön délelőtt még a szokásosnál is nehezebben lehetett haladni, mert sokan lassítva szörnyülködtek a nem mindennapi látványon. A út több helyen úszott a sörben, a rengeteg összetört üveg és felborult láda miatt a helyszínen rendőrök irányították a forgalmat. Volt olyan lelkes segítő, aki a kocsiból kiugorva fel akart kapni egy-egy viszonylag épségben lévő rekesz sört, és csak a rendőrök felszólítására tette vissza az értékes zsákmányt. A több ezer törött üveget csak több-órás takarítással tudták eltávolítani. Ekkora együttérzést az autósok részéről ritkán látunk balesetnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában