Kulturális Örökség napjai

2017.09.21. 10:27

Hosszú sor állta torony alatt Kőszegen

Nagy hírverést kaptak országosan is a Kulturális Örökség napjai. Rengeteg turista és kőszegi polgár is élt a hétvégi lehetőséggel, hogy felfedezze a rejtett kincseket: felülről is ránézett a városra.

Civil Tudósítónktól

Fotó: Civil Tudósítónktól

Aki szombaton délelőtt a Fő téren járt, láthatta, hogy hosszú sor áll a Jézus szíve templom tornya alatt.

Fotó: Civil Tudósítónktól

A Kőszeg rejtett kincsei rendezvény részeként, hosszú évtizedek után először, kőszegiek és a távolról idelátogatók is „közelről szólhattak” a nagyharanghoz…

Fotó: Civil Tudósítónktól

Volt, amikor százan is várakoztak, hiszen a szűk csigalépcsőn és az azt követő falétrákon egyszerre csak 15-20 ember mehetett fel a toronyba

Fotó: Civil Tudósítónktól

. Kővári Lajos idegenvezető vállalta, hogy a kapuban újra és újra rövid templom- és várostörténeti bevezetőt tart mindazoknak, akik vállalkoztak az 57 méteres neogótikus torony meghódítására.

Fotó: Civil Tudósítónktól

A délelőtt folyamán több mint 350-en éltek a lehetőséggel, fiatalok és idősebbek is, talán legtöbben kőszegiek – köztük egy teljes, Bersek iskolai osztállyal.

Fotó: Civil Tudósítónktól

A Szent Imre-templom előtt tíz órakor már tizenöten várták Söptei Imrét, a kőszegi városi levéltár igazgatóját, hogy megkezdje a két Jurisics téri templom értő és alapos bemutatását. Természetesen, szólt az egykor itt állott Szent Katalin-kápolnáról és a téren a templomok körül hajdan volt középkori temetőről is. Nem volt ritka a templom körüli temetkezés, hiszen például Bécsben a Szent István-dóm körül is a város szívében volt a temető. A Szent Imre tornyából mind a hegyre, mind a Fő térre remek és széles a kilátás. Erre szombattól 250 tanú is van már… Harangozó Vilmos plébános esperes a látogatók kérésére a Szent Jakab templomot is megnyitotta.

Fotó: Civil Tudósítónktól

A Hősök tornyába is több mint 180-an látogattak el – szinte többen, mint eddig egész szeptemberben. Az evangélikus templom tornyába és a templomba Baranyay Csaba lelkész vezetésével a két napon több mint 80-an látogattak el, a volt árvaházban legalább ötvenen, a zsidó temetőben – a vasárnapi eső ellenére – tizenötnél többen jártak, és a Kőszeg szakrális kincseiről és a reformáció városi évszázadairól tartott, Simon Zsófia régész által vezetett sétán is 28-an vettek részt.

Fotó: Civil Tudósítónktól

Kőszeg ezen a napon vetekedett a legnagyobb magyar városokkal: rugalmas összefogással, 15 látogatható kincsével az elsők között volt az országban.

Fotó: Civil Tudósítónktól

Az Árpádházi Szent Margit iskola és a Dr. Nagy László iskola kápolnáiban, a református templomban, a Zwingerben, a cáki pincesornál, a városházán és a várban is munkatársi vezetés várta a látogatókat, akik Budapestről, sőt Erdélyből is érkeztek a programra. A két nap alatt több mint ezer vendég válhatott felfedezővé, kutatóvá vagy éppen saját városa még jobb megismerőjévé.

Fotó: Civil Tudósítónktól

Többször felhangzott a kérdés: nem lehetne ezt többször megrendezni? Úgy tűnik, a vendéglátó pogácsája tavasszal sem maradna a tálcán…

Fotó, szöveg: Bakos Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában