Hagyományőrzés

2017.09.18. 08:00

Húsz éve ropják a néptáncot Szakonyfaluban

A határszéli településen néptánccsoport először 1970-ben alakult, majd többéves szünet után 1997-ben szerveződött újjá. A húszéves jubileumot nagyszabású kulturális rendezvénnyel ünnepelték meg.

Horváth R. László

E kezdeményezés felbecsülhetetlen értékét a fiatalok tenni akarása jelentette, akik ily módon kívántak tevékenykedni településük közösségi életében és a Rába-vidéki szlovén közösség kultúrájának megőrzésében. A néptáncosok szívesen látott vendégei a Mura-vidéki szlovének és a hazai magyar települések rendezvényein, repertoárjuk a Rába-vidéki és az anyaországi Mura-vidék szlovén táncaiból áll.

Nagyszabású gálával ünnepelték a néptáncot Szakonyfaluban

Fasching Lilla a kezdetektől tagja az együttesnek.

– A Rába-vidéki szlovén néptánccal 1997-ben ismerkedtem meg, amikor csatlakoztam a szakonyfalui néptánccsoporthoz – mesélte. – Húsz év alatt az ember nem csak életre szóló barátságokat köt, hanem a csoportban otthon érzi magát, mint egy nagy családban. Közös élményeket jelent számomra a néptánc. A hagyományainkat, a harmonikaszót, ami megdobogtatja a szívünket, és néha egy kicsit vissza is repít szüleink és nagyszüleink világába.

Stájer Martin négy éve csatlakozott az együtteshez. A tizennyolc éves fiatalember tagja a község Önkéntes Tűz-oltó Egyesületének és a helyi futball szakosztálynak is.

– A szüleim is táncoltak, megtetszett, kedvet kaptam hozzá. Nagyon szeretem a néptáncot, és szeretném, ha ez a szép hagyomány sokáig élne Szakonyfaluban.

A Magyarországi Szlovének Szövetsége (MSZSZ) szakonyfalui néptánccsoportjának vezetője Illés József, mentora Dragica Kolarič. A húszéves jubileumot nagyszabású kulturális rendezvénnyel ünnepelték meg, az örömben osztoztak a környékbeli néptánccsoportok is. A gálán a házigazdák mellett fellépett a szakonyfalui veterán néptánccsoport, a MSZSZ felsőszölnöki néptánccsoportja és a szlovéniai Gorički klantoš zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában