Helyi közélet

2017.09.17. 20:25

Így zajlott a Kulturális Örökség Napja Kőszegen

KŐSZEG – Izgalmas programkínálattal készültek a kőszegiek a Kulturális Örökség Napjára, a látogatók a rossz idő ellenére is lelkesek voltak.

Cseszkó Tamás

Orbán Róbert helytörténész Firisz Anitával és Bakos Mártonnal a kőszegi zsidótemetőben Fotó: Ohr Tibor

Kőszeg rejtett zugait fedezhették fel azok, akik ellátogattak a településre a hétvégén. A város ugyanis idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napja című programhoz.

A látogatók olyan rejtett zugokba is betekinthettek, melyek évek vagy akár évtizedek óta nem látogathatók. Diana és Stefan egy határmenti kis osztrák faluból érkeztek Kőszegre, azt mondják, mindig szeretnek itt sétálni, hiszen az apró város folyamatosan hatalmas meglepetésekkel tud szolgálni.

Orbán Róbert helytörténész Firisz Anitával és Bakos Mártonnal a kőszegi zsidótemetőben Fotó: Ohr Tibor

A házaspár egyébként a Jézus Szíve-templom tornyát hódította meg, de a beszélgetésünk után az Arany Egyszarvú Patikamúzeumba is terveztek látogatást. Bár a zord idő komoly kihívások elé állította a szervezőket, így is bőven akadtak érdeklődők, akik szívesen látogattak el az egykori árvaház épületébe vagy éppen a zsidó temetőbe.

Utóbbiban Orbán Róbert helytörténész kalauzolta végig az érdeklődőket, számos izgalmas történetet osztva meg a területről.

A program egyébként a Kőszeg rejtett kincsei – Tornyok, harangok, templomok címet viseli. Számos kiállítás várta a látogatókat, egyebek között a kőszegi várkiállítás, ahol a vár nyugati tornyát és a hősök tornyát is megnyitották az érdeklődők előtt.

– Akármerre járunk, mindenhol történelmi emlékekbe botlunk – mondta el Lukács Frigyes, akinek régi vágya volt, hogy ellátogathasson az Iskola a határon című regény helyszínére. A mostani programnak köszönhetően sikerült neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában