Floridából jelentjük

2017.09.11. 22:40

„Az epicentrumban napsütés fogadott”- vas megyei kamionsofőr mesél az Irma hurrikánról

Szó szerint keresztülvezetett az Irma hurrikánon Pencz István Dániel. A zsennyei kamionsofőr a lehető legközelebbről tapasztalta meg a pusztító erejű időjárási jelenséget, amelyet a helyiek a természet csodájának tartanak.

Vas Népe

- Egy öregek otthonába szállítottam generátort Arkansasból Orlandóba – mesélte olvasónk, Pencz István Dániel, hogy hogyan érte az Irma hurrikán. – Az autópályán jó tempóban lehetett haladni, csak a 80-100 mérföld erősségű szél okozott gondot, még a 40 tonnás autót is dobálta – részletezte tapasztalatait. A kamionsofőr Zsennyét hátrahagyva hosszú ideje Floridában él, a hasonló erejű Andrew pusztítását csak elmondásokból ismeri. – Az 1992 augusztusában pusztított hurrikán, az Andrew okozott ilyen mértékű károkat Floridában. Bár kiterjedése feleekkora sem volt Irma méretéhez képest – hasonlította István. – Az időjárás viszontagságai ellenére majdnem tíz órát vezettem az autópályán. A közlekedésben nem voltak fennakadások, pedig napok alatt több százezren hagyták el az otthonukat. Irma óriási anyagi kárt és természeti pusztítást hagyott maga után, már trópusi viharrá csendesedett – tette hozzá.

Rick Scott, Florida kormányzója Irma megérkezése előtt a megelőzésre helyezte a hangsúlyt. – A térségben élők egyébként fel vannak készülve a hasonló természeti katasztrófákra – mesélte István.

Fotó: Olvasónktól
Fotó: Olvasónktól

- Jelenleg nincs pánikhangulat, mivel a pusztítás érkezése előtt bőven volt idejük felkészülni a floridaiaknak. Aki otthon maradt, az minden óvintézkedést megtett: bedeszkázták az ablakokat, bespájzoltak konzervekből és palackos vízből. Kiürültek az élelmiszerboltok, több helyen áruhiány volt – számolt be a kamionsofőr.

 

- A közlekedést a tomboló szél és a nagy esőzés nehezíti. Az óceán vízszintje megemelkedett. Olvastam, Houston járt a legrosszabbul, másfél méteres torlaszokat állított az ár. Az ivóvíz-szolgáltatás is akadozott, de a legnagyobb gondot az áramkimaradás okozza, több millióan maradtak villany nélkül. A hurrikán fákat döntött ki, vezetékeket szakított le. A hibák elhárítását pedig az erős szél továbbra is nehezíti – összegezte. A kamionsofőr meglepődve mesélte, hogy az amerikaiak természeti csodának nevezik az ilyen hatalmas erővel tomboló hurrikánt. Ő maga is megtapasztalhatta, milyen lenyűgöző jelenség:

- A legemlékezetesebb és legmeglepőbb dolgot a hurrikán közepén áthaladva tapasztaltam. Az epicentrum 50 kilométeres sugarában ugyanis szikrázó napsütés és szélcsend fogadott, csodálatos látvány volt.

A hurrikán mint időjárási jelenség kialakulásáról Pétervári Tibor szombathelyi meteorológiai észlelő elmondta: energiára van szükség ahhoz is, mint minden légköri és földfelszíni mozgáshoz. Az energiát a hő adja: ilyenkor a legmelegebb a tenger, az óceán, eléri a 30 °C-ot a vízfelszín hőmérséklete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában