A héten történt

2017.09.10. 00:00

Bor és vér: minden cseppjük kincset ér – ez történt a héten Vas megyében

MEGYEI KÖRKÉP A hegybíró jelentette: elkezdhetik a munkát a vasi szőlősgazdák. Ha ősz, akkor szarvasbőgés, ha pedig szarvasbőgés, akkor szaporodó vadbalesetek. A vadásztársaság a vadban, az autós a kocsijában keletkezett kárt fizeti. Kiégett egy oszkói család otthona. Ez történt a héten.

Vas Népe

Boromiszané Szabó Anitának és családjának semmije sem maradt. A hálószobájuk is teljesen megsemmisült

Jó borok és remek társaság – így kezdték el a Vas megyei szüreti szezont Vaskeresztesen múlt szombaton. Egyre csak gyűltek a feldíszített traktorok a falu határában. Mindegyik autót, traktort gondosan felkészítették a felvonulásra. Volt, aki csak kukoricaszárakkal, csuhéval dekorálta a járművet és az utánfutót, de akadtak olyanok is, akik lufikkal, tökökkel és egyéb termésekkel díszítettek. Egy dolog mindegyiknél ugyanaz volt: népi ruhába öltözött lányok-asszonyok, ifjak-urak ültek a vontatmányokon. Nem csak felvonulókkal telt meg a tér: sokan már a kezdésre elmentek a faluból, hogy láthassák, hogyan indul a menet.

 

A 18 éves Timár Anna, családja példáját követve, életében először adott vért tegnap Szentpéterfán

Nyáron mindig visszaesik a véradó kedv. A szakemberek bíznak abban, hogy ősszel ismét több lesz a donor. Az Országos Vérellátó Szolgálat statisztikái szerint átlagosan 1600-1800 donor érkezik naponta a véradásokra – a nyári hónapokban ez a szám lényegesen kevesebb. Több tényezőt is említenek a visszaesés okaként: a hőség, az allergiaszezon, a szabadságolások is visszavetik a véradási kedvet. Jelenleg az AB Rh- vérkészítményekből van a legkevesebb, de az A Rh+, a 0 Rh- és az A Rh- vércsoportokból is már csak éppen elég a készlet – ezt mutatja a szolgálat táblázata. A vérellátók célja, hogy minél több potenciális donort mozgósítsanak az elkövetkező időszakban.

Boromiszané Szabó Anitának és családjának semmije sem maradt. A hálószobájuk is teljesen megsemmisült

Kiégett egy oszkói család otthona. Betörtek hozzájuk, majd felgyújtották a házukat, ezt mondják. Gyanújuk szerint a betörés előtt figyelhették a házat az elkövetők. Semmijük sem maradt, ezért most segítséget kérnek. A nyomok eltüntetése végett mindennek a tetejébe még fel is gyújtották a házat, így szinte mindenük elégett, meséli Boromiszané Szabó Anita. Életük 12 nappal ezelőtt egy csapásra megváltozott. A megtört családanya a kiégett ház romjai között mesélte el, hogy mi történt. Azt, hogy szerintük mi történhetett.

Kovács Károlyné és Krancz Brigitta mögött felsorakozott a szekéren a helyi német nemzetiségi tánccsoport

Elkezdődött a szarvasbőgés. Aki Vas megyében közlekedik, annak igazán nem kell meglepődnie azon, ha valami átszalad előtte az úton. De vajon mit célszerű tenni, ha vadveszélyes szakaszon haladunk? Hogyan ismerhetjük fel a veszélyes helyeket? Hogyan előzhető meg a baleset? Ha elkerülhetetlen az ütközés, ki fizeti a kárt? Hívjunk-e rendőrt és jó ötlet-e a csomagtartóba csúsztatni az el-ütött őzet? Szakértőink segítségével válaszoltunk a kérdésekre. Molnár László közlekedésbiztonsági szakértő elmondta, mindenekelőtt azzal kell tisztában lennünk, hogy milyen autót vezetünk. Egy fejlett technológiával rendelkező járművel ugyanis még simán belemehetünk olyan manőverekbe, amilyeneket egy idősebb autóval már nem szerencsés megtenni.

Foller Anna és Bandoli Martin elsőéves hallgatók esküt tesznek felsőoktatási tanulmányaik kezdetén

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában