A vasi nők járnak szűrésre

2017.09.29. 20:38

Minden tizenegyedik nő mellrák-veszélyben van

Az emlőrák elleni küzdelem világnapjához kapcsolódva figyelemfelhívó sétát szerveztek péntek délután. A megmozduláson száznál is többen vettek részt.

Kovács Ágnes

Az emlőrák elleni küzdelem világnapján Horváth Meggie rózsaszínbe öltözve énekelt a képtárban Fotó: Nagy Jácint

Immár hatodik alkalommal szerveztek figyelemfelhívó sétát a vasi megyeszékhelyen a mellrák elleni küzdelem jegyében. Rózsaszín lufikkal a kézben, rózsaszín sállal, szalaggal több százan gyűltek össze tegnap délután a Borostyánkő áruház előtt. Zömében hölgyek, közöttük egészen fiatalok is. Szombathely város, a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület és más civil szervezetek invitálására fogtak össze a résztvevők, hogy közösen megtegyék a képtárig tartó utat. Immár hatodik alkalommal szerveztek figyelemfelhívó sétát a vasi megyeszékhelyen a mellrák elleni küzdelem jegyében.

Fotó: Nagy Jácint

Rózsaszín lufikkal a kézben, rózsaszín sállal, szalaggal több százan gyűltek össze tegnap délután a Borostyánkő áruház előtt. Zömében hölgyek, közöttük egészen fiatalok is. Szombathely város, a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület és más civil szervezetek invitálására fogtak össze a résztvevők, hogy közösen megtegyék a képtárig tartó utat. A statisztikák szerint Magyarországon minden tizenegyedik nő mellében kialakul a rosszindulatú daganat. Reményre adhat okot, hogy az időben felfedezett mellrák nyolcvan százaléka gyógyítható. A hangsúly az „időben” szón van, ezért a séta is, amely országos mozgalommá szélesedett. Olyan megbetegedés van a fókuszban, amelynek száma hatékony prevencióval csökkenthető. Ezt hangsúlyozta köszöntőjében a szervezők nevében dr. Takátsné dr. Tenki Mária, az önkormányzat Jogi és Társadalmi Bizottságának elnöke már a képtárban, ahol Horváth Meggie énekelt, Bálint Éva, a Weöres Sándor Színház művésze pedig verset mondott.

Az emlőrák elleni küzdelem világnapján Horváth Meggie rózsaszínbe öltözve énekelt a képtárban Fotó: Nagy Jácint

Az elnök megemlékezett dr. Kocsis Sándor főorvosról, aki az ötvenes évektől kezdődően szervezte az onkológiai hálózatot a térségben. Vidéken elsőként városunkban végzett mammográfiai szűrést 1976-ban. Úttörő tevékenységéről születésének centenáriumán méltóképpen emlékeztek meg. Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos adatokat sorolt: tavaly 14 ezer 300 nőt hívtak be vizsgálatra, közülük 8 ezer 600-an tettek eleget kötelezettségüknek, ebből háromszáz beteget hívtak vissza, és közülük negyvennégyen szorultak kezelésre. A megyei népegészségügyi intézet 15 éve szervez emlőrákszűrést. Kétévente egyszer minden 45 és 65 év közötti nőnek küld meghívólevelet a tisztiorvosi szolgálat egy térítésmentes mammográfiai szűrésre – hallhatták a rendezvény résztvevői. Bemutatkozott a Mellrákfórum Alapítvány, majd Vadas Zsuzsa újságíró, a „Női sorsok a 20. században” című előadásával várta a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában