Vasi szüret

2017.09.11. 10:13

Csordásleves mellé jó bor és csípős cseresznyepaprika dukált a szüreten

BOZSOK, KEMENESSÖMJÉN Vidám hangulatú szüreti ünnepséget rendeztek a hétvégén: felvonulással, borversennyel, színes programokkal.

Cseszkó Tamás

Foto:

Bozsok

Csak nehezen lehetett parkolóhelyet találni szombaton délután Bozsokon, ahová a helyieken kívül sokan érkeztek látogatók is a környező településekről.

Megtudtuk: a szomszédos Ausztriából is többen átruccantak a látványos programokra, Bozsok ugyanis kedvelt úti célja az osztrák vendégeknek. Már délelőtt sem kellett unatkozni, hiszen a helyi lovasiskola jóvoltából kocsikázás várta a látogatókat, miközben a bátrabbak a Borházban kóstolhatták meg a legfinomabb nedűket. A borokon kívül a gyümölcsös süteményeknek is rendeztek megmérettetést. Kulturális programokból sem volt hiány: a Csúzli Színjátszókör előadásában a Lúdas Matyi című színdarabot láthatták a gyerekek, de ugrálóvár és kézműves-foglalkozások is színesítették a szüreti készülődést.

Délután aztán következett a várva várt szüreti felvonulás. Gyalog, traktoron, lóháton és szekéren vonult végig a vidám sokadalom Bozsok utcáin, móka, tánc, borozgatás kíséretében. A vidám hangulatú sokadalomban a borosgazdák és a fellépők sokat tettek azért, hogy mindenki jól érezze magát.

Egész délután tartottak kóstolókat: a borok mellett pogácsa, zsíroskenyér és háztáji készítmények várták a betérőket.

A hangos menet egészen a sportpályáig folytatja útját, ahol szintén izgalmas kulturális csemegék várták a prog-ram résztvevőit. Közreműködött Horváth Meggie és Peltzer Géza, a horvátzsidányi Čakavcki Horvát Tánccsoport, a Hajnalcsillag néptáncegyüttes, a folklórműsort szolgáltató Buccsi Rezedák, valamint a Dance Jam Tánc-együttes. 23 órakor tombolán próbálhattak szerencsét a vendégek, majd a kulturális programokat követően egészen hajnalig tartott a szüreti bál, a talpalávalót a Dancing Duó szolgáltatta.

A rendezvényen részt vett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, aki gratulált Darabos Bélapolgármesternek és csapatának, amiért hosszú évek óta messze repítik a bozsoki szüret hírnevét.

Kemenessömjén

Nagy volt a sürgés-forgás a faluban: már reggel zenés-motoros ébresztő jelezte a szüreti mulatság kezdetét. Délben aztán összegyűltek a felvonulók, hogy a Berzsenyi utcától egészen a művelődési házig hírül adják: bizony megérett a szőlő a szüretre.

A művelődési ház udvarán színes programok várták a vendégeket. Például egész nap lehetőség volt vért adni, de lufihajtogató bohóc, ugrálóvár, céllövölde is erősítette a nosztalgikus hangulatot.

A nagykanizsai gólyalábasok látványos produkciójukkal sokakat kápráztattak el: kicsiket és nagyokat egyaránt.

Délután a Music Szellec-tion nevű formáció élő retróműsora következett, majd a sárvári Herpenyő zenekar, a sárvári néptánccsoport és a kemenessömjéni Fekete-Fehér Néptánccsoport műsorát láthatták.

Kurucz Attila, Kemenessömjén polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, elmondta, az elmúlt időszakban is számos jó dolog történt Kemenessömjénben, ezért van ok az örömre és a büszkeségre. A polgármester szólt a nyertes pályázatokról és beszélt arról, hogy továbbra is dolgoznak azon, hogy még több sikert érjenek el.

A beszédet követően tombolahúzás következett. Az ajándékokat Ágh Péter országgyűlési képviselő adta át, aki Kurucz Attila meghívására érkezett a szüreti rendezvényre. Értékes nyeremények találtak gazdára, a fődíj egy kerékpár volt, és lapunk negyedéves előfizetése is szerepelt az ajándéklistán.

A résztvevőket finom ételekkel vendégelték meg, babos káposzta, vad- és marhapörkölt várta a látogatókat, de nem mehettünk el szó nélkül a kemenesmihályfaiak „csordáslevese” mellett sem. Utóbbi mellé csípős (de tényleg csípős) cseresznyepaprikát kínáltak, az ételt még a Séfek séfe című főzőműsor szereplői is megirigyelték volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában