Aranyanyu

2017.09.26. 20:44

Vasi Aranyanyu-jelölt: Dr. Lazáry Györgyné pszichológus a díj várományosai között

Vasi jelölt is van a Richter Aranyanyu Díj várományosai között: dr. Lazáry Györgyné pszichológus szakértő, a Barnahus Nemzeti Tudásközpont vezetője szociális területen dolgozó nő kategóriában került a döntőbe.

ni

A Richter Aranyanyu Díj az egyik legrangosabb hazai elismerés, amely az orvosnőket, pedagógusokat, egészségügyi szakdolgozókat és a szociális területen dolgozó nőket díjazza immár hetedik éve. Azokat a nőket, akik sokszor a háttérben maradva, kevés anyagi és erkölcsi elismerés mellett végeznek az egész társadalom számára felbecsülhetetlen értékű munkát.

Az alapítók – a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa író –, valamint a zsűri tagjai a nagyközönségtől beérkezett jelölések alapján választották ki a döntősöket. A Richter Aranyanyu Díj az egyik legrangosabb hazai elismerés, amely az orvosnőket, pedagógusokat, egészségügyi szakdolgozókat és a szociális területen dolgozó nőket díjazza immár hetedik éve. Azokat a nőket, akik sokszor a háttérben maradva, kevés anyagi és erkölcsi elismerés mellett végeznek az egész társadalom számára felbecsülhetetlen értékű munkát. Az alapítók – a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa író –, valamint a zsűri tagjai a nagyközönségtől beérkezett jelölések alapján választották ki a döntősöket. A díjra idén is több száz jelölés érkezett, amelyekből kategóriánként négy, tehát összesen 16 döntőst választott ki a zsűri. Mindegyikükről kisfilm készült, amelyet a www.aranyanyu.hu/dij oldalon lehet megnézni és november 5-én éjfélig ott lehet leadni a szavazatokat is – egy e-mail-cím-ről kategóriánként egyet. A zsűri díjai mellett idén is kiosztanak kategóriánként egy-egy közönségdíjat. Hogy ezeket kik kapják, az november 16-án, a díjátadó gálán derül ki. A gyerekek ellen elkövetett szexuális abúzus a szememben a gyilkosságnál is nagyobb bűn – vallja dr. Lazáry Györgyné pszichológus szakértő, a Barnahus Nemzeti Tudásközpont vezetője, aki csapatával ezért hozta el Magyarországra az Izlandról ismert, eredményes módszert, a Barnahust. A nálunk jelenleg kísérleti programként működő modellben a legfontosabb az áldozat védelme. A módszer – a ma fennálló gyakorlattól eltérően – azt tekinti alapnak, hogy a bántalmazott gyerekek igazat mondanak, és a gyanúsítottnak kell bizonyítania ártatlanságát. A kíméletes eljárás úgy épül fel, hogy a testileg, lelkileg meggyötört áldozatnak egyetlen egyszer, számára ismert és biztonságot jelentő közegben van lehetősége elmondani, mi történt vele. Mária arra tette fel idejét, pénzét, az életét, hogy Magyarországon is gyakorlattá váljon ez az újszerű eljárás, jelentősen csökkenjen a borzalmakat megélő gyerekek száma, és aki szexuális abúzust követ el, ne úszhassa meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában